Nina Táborská Správy

Aby všetci vedeli, ako sa píše slovo bicykel: Učiteľov podporia aj cyklisti. Hromadnou jazdou po Bratislave

Počuli ste už o cyklojazde Critical Mass? Jedna taká sa bude konať aj dnes v Bratislave. Tentoraz však jej cieľom nebude len podpora cyklodopravy v meste...

Ilustračný obrázok k článku Aby všetci vedeli, ako sa píše slovo bicykel: Učiteľov podporia aj cyklisti. Hromadnou jazdou po Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Critical Mass (Kritická masa) predstavuje hromadnú cyklojazdu, ktorá má Bratislavčanom ukázať, že aj cyklisti patria do mesta. Jej cieľom je tiež zdôrazniť potrebu nových cyklotrás a podmienok pre vyššiu bezpečnosť cyklistov.

Dnes však bude mať cyklojazda ešte jedno poslanie. Cyklisti podporia štrajkujúcich učiteľov. „Uvedomili sme si, že tí, čo rozhodujú o Bratislave, nemali dobrých učiteľov. Lebo stále plánujú naše mesto primárne pre automobil a nie pre udržateľnú dopravu, akou je napríklad aj bicykel,“ informuje Critical Mass Bratislava v podujatí.

Organizátori pozývajú všetkých štrajkujúcich aj neštrajkujúcich učiteľov cyklistov na mierumilovnú cyklojazdu po Bratislave.

„Critical mass sa robí zhruba v 1200 mestách na celom svete a ide o jazdu, ktorá chce ukázať všetkým, že cyklisti sú v uliciach a aby boli viac rešpektovaní. Na druhej strane, je to aj oslava mestskej cyklistiky a môžem povedať, že je to veľmi pozitívne vnímané podujatie,“ povedal pre Bratislava24.sk Tomáš Peciar z Cyklokuchyne.

Cyklojazda na podporu učiteľov začína dnes o 18:00 na Námestí SNP. Presnú trasu sa dozviete na mieste.

Slovenskí učitelia vstúpili v pondelok 25. januára do ostrého a časovo neobmedzeného štrajku. Žiadajú, aby do školstva smerovalo viac peňazí a zvýšili sa platy zamestnancov škôl. Vláda zatiaľ nezmenila svoje rozhodnutie, že do volieb, ktoré sa uskutočnia v prvý marcový víkend, už nebude otázku financií pre školstvo otvárať.

Aktuálne je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapojených do štrajku 825 škôl a približne jedenásťtisíc učiteľov z celého Slovenska.

Prečítajte si tiež: Učitelia sa nevzdávajú, chystajú ďalšiu protestnú akciu. V pondelok chcú vytvoriť živú reťaz

Zdroj foto: Cyklo Kuchyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM