Kultúra

Ako sa slávili Vianoce v Dúbravke

Pred Vianocami sa v Dúbravke piekli oblátky u rechtora a školské deti ich roznášali do každého domu, za čo dostávali peniaze a naturálie pre rechtora.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa slávili Vianoce v Dúbravke
Zdroj: TASR

Štedrý deň mal svoje zvláštne čaro. Každý bol v očakávaní slávnostnej udalosti a zastával svoju úlohu pri príprave sviatkov. Ženy a dievky chystali štedrú večeru, pieklo sa, varilo, rozvoniavali koláče a chlieb.

Chystal sa vianočný stromček, muži opatrili krmivom dobytok a starali sa o hospodárstvo, aby bolo všetko v poriadku a sviatky sa mohli dôstojne a pokojne osláviť. Príprave štedrovečerného stola sa venovala zvláštna pozornosť. Všetkého muselo byť na stole v hojnej miere, lebo sa verilo, že taký bohatý bude aj budúci rok v hospodárstve a rodine – zdravie a šťastie. Veľa tradičných zvykov, symbolov a praktík sa zachovalo až do súčasnosti (veštenie z jabĺčka, orecha a pod.).

Po štedrovečernej večeri mládež, deti, skupinky dievok a mládencov chodili po dedine, spievali pod oknami a vinšovali šťastie, zdravie a starší chodili k rodine, k susedom vinšovať šťastné, pokojné a požehnané sviatky.

Navzájom sa navštevovali od večere do polnočnej. Aj pastier chodil po dedine, trúbil a pukal bičom, vinšoval. Gazdinky ho obdarovali peniazmi, koláčmi a inými potravinami, ktoré ukladala pastierova žena do putne. Spievali sa nábožné piesne a vianočné koledy.

Starší Dúbravčania si na Vianoce a Nový rok aj vinšujú v chorvátskom nárečí:

Vinšujem vám ovje stare božite,

ovo novo ljeto,

da bi vám cvalo rodilo,

vinska guora vinom, pole žitkom,

dvor dobitkom,

hiža dobrím zdravlem,

da bi vás od najmeňega do najstarega

glava nepobolila, a po smrti dušno spaseni.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM