Bratislavské NAJ: Poznáte rekordné ulice hlavného mesta?

Naše hlavné mesto je spleťou širokých štvorprúdových ulíc, hlavných ciest i úzkych starých uličiek. Viete, ktorá z nich je najstaršia, najdlhšia či najkratšia?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Poznáte rekordné ulice hlavného mesta?
11
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Keď sa pozriete na mapu Bratislavy, uvidíte obrovskú pavučinu ciest, ulíc aj peších zón. Niektoré sú súčasťou hlavného mesta už stovky rokov, iné sa ešte len „zoznamujú“ s okolím. Niektorými prechádzate každý deň, ale sú aj také, ktoré ste doteraz nemali možnosť prebádať. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ktorá z bratislavských ulíc je najstaršia alebo najkratšia? My vám to prezradíme.

Najstaršia

Zrejme najstaršou ulicou v Bratislave je Kapitulská ulica v Starom Meste. Prvá zmienka o nej pochádza už z 13. storočia. Vznikala v dobe, kedy sa začali stavať hradby a ulice, ktoré od mesta pôvodne na hrad viedli, spájala práve Kapitulská.

Staromestská ulička je asi jedinou a poslednou ulicou v Bratislave, ktorá sa nemení, aj keď všade naokolo zúri stavebný boom. Nenájdeme tu žiadne obchody, kaviarne ani firmy. Väčšina domov patrí cirkvi a nachádza sa tam viacero vzácnych pamiatok.

Najdlhšia

Najdlhšou ulicou hlavného mesta je Devínska cesta, ktorá spája mestské časti Karlova Ves a Devín. Začína sa na mieste, kde sa spája Karloveská ulica s Botanickou a tiahne sa až po Slovanské nábrežie v Devíne. Jej celková dĺžka je 6,57 kilometra.

Devínska cesta je dôležitou tepnou západnej časti štvrtého bratislavského okresu. Z jednej strany ju lemuje Dunaj a jeho ramená a z druhej strany je vo väčšine úseku obkolesená Devínskou Kobylou.

Najkratšia

Prejsť najkratšiu bratislavskú ulicu vám zaberie iba pár sekúnd. Týmto titulom sa môže chváliť Lodná ulica, ktorá meria len 24 metrov. Nachádza sa pri hoteli Devín a spája Riečnu a Paulínyho ulicu.

V Starom Meste sa nachádzajú aj ďalšie veľmi krátke ulice. Môžeme medzi ne zaradiť Kostolnú, Strakovu či Úzku ulicu.

Kapitulská ulica
11
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM