Samospráva

Do upratovania Dúbravky sa zapoja ľudia bez domova

Ľudia bez domova ä budú pomáhať pri skrášľovaní životného prostredia v Dúbravke. Pracovať začnú už v utorok 10. mája.

Ilustračný obrázok k článku Do upratovania Dúbravky sa zapoja ľudia bez domova
Zdroj: TASR

Nedávno rozbehla projekt upratovania s ľuďmi bez domov bratislavská Karlova Ves, teraz začína s integračným programom pre ľudí bez domova aj Mestská časť Bratislava – Dúbravka.

Dúbravka totiž uzavrela spoluprácu s neziskovou organizáciou Depaul Slovensko, ktorá prevádzkuje nízkoprahovú nocľaháreň pre ľudí bez domova na Ivanskej ceste.

Od mája do septembra

Ľudia bez domova tak budú pomáhať pri skrášľovaní životného prostredia v Dúbravke, zbierať komunálny odpad a upratovať. Pracovať začnú už v utorok 10. mája, spolupráca potrvá do konca septembra.

„Takouto formou chceme pomôcť hneď dvakrát, raz Dúbravke, aby bola čistejšia a druhýkrát pri integrácii a získavaní pracovných návykov ľuďom bez domova,“ priblížil spoluprácu starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Na pracovné brigády uliciach Dúbravky bude pravidelne chodiť desať až dvadsať ľudí bez domova. Mestská časť Bratislava Dúbravka zabezpečí náplň práce a pre každého zapojeného klienta nocľahárne, ktorý pomáhal pri upratovaní aspoň 5 hodín, gastrolístok a pitný režim. Organizácia Depaul urobí výber klientov, koordináciu a bude tiež dohliadať nad brigádami a aj individuálnou prácou s každým klientom.

Viaceré mestské časti

„Teší nás, že aj mestské časti si uvedomujú vážnosť situácie s ľuďmi bez domova a postupne berú zodpovednosť za riešenie týchto problémov. “ vysvetľuje dôvody spolupráce Juraj Barát, riaditeľ Depaul Slovensko.

„Ľudia na ulici majú totiž iba malé šance získať zamestnanie a pri príležitostných brigádach hrozí riziko, že sa stanú obeťami ľudí, ktorí zneužívajú ich zlú situáciu. Preto medzi ľuďmi bez domova narastá o takéto brigády záujem a vďaka spolupráci s mestskými časťami budú môcť aj občania vidieť, že ľudia bez domova chcú pracovať a majú záujem o prostredie, v ktorom žijú.“

Mesačne by mali ľudia bez domova v Dúbravke odpracovať zhruba štyristo hodín. Prácu im bude podľa aktuálnych potrieb a počasia prideľovať mestská časť.

Začne sa v utorok

Klienti nocľahárne začnú v utorok 10. mája čistením obrubníkov od ulice Štepná v starej Dúbravke smerom k Základnej a Materskej škole Pri kríži.

Za hodinu práce každého klienta dostane Depaul Slovensko štyri eurá. Z nich má človek bez domova zabezpečené celotýždenné ubytovanie v nocľahárni, cestovné náklady, oblečenie, príspevok na stravu, sociálne poradenstvo a ďalšie výdavky potrebné na riešenie svojej situácie.

V Bratislave žije viac než 5000 ľudí bez domova. Takéto spolupráce sú súčasťou projektu integrácie ľudí bez domova, v ktorom sa využíva pracovná terapia na vytvorenie pracovných príležitostí pre ľudí bez domova, získanie pracovných zručností a zvýšenie šancí na ich opätovné zaradenie do spoločnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM