Alexandra Húsková Samospráva

Dúbravka bude mať nielen novú materskú škôlku, ale aj komunitnú záhradu

Škôlka, komunitná záhrada, ale aj dane z nehnuteľností boli témami zastupiteľstva v Dúbravke.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka bude mať nielen novú materskú škôlku, ale aj komunitnú záhradu
Zdroj: TASR

Nová škôlka v Dúbravke

V úvode septembrového rokovania odhlasovali poslanci zmenu rozpočtu. Dúbravka je tak o krok bližšie k novej materskej škole.

V tomto roku nemohla samospráva vyhovieť až 260 žiadostiam o umiestnenie dieťaťa do škôlky.

Škôlka znikne na Fedákovej ulici v budove niekdajších jaslí. „Ako štvortriedna materská škola pre 96 detí by mala fungovať od septembra budúceho roku,“ informovala Lucia Marcinátová, hovorkyňa MČ Dúbravka.

Na obnovu priestorov, ktoré sa roky nevyužívali a chátrali, vyčlenila Dúbravka 440-tisíc eur. Mestská časť bola úspešná v žiadosti o dotáciu na ministerstve školstva a na novú materskú školu získala 160-tisíc eur.

Ďalšie peniaze pôjdu z predaja a prenájmu pozemkov, 100-tisíc eur získala Dúbravka z predaja pozemku na Saratovskej ulici Západoslovenskej distribučnej a.s., zvyšných 180-tisíc je časťou príjmu od British International School Bratislava za prenájom nebytových priestorov na Pekníkovej ulici.

Obnova objektu na Fedákovej je vo fáze projektovej dokumentácie, s rekonštrukčnými prácami Dúbravka začne hneď po ukončení výberového konania.

„Chceme tak konečne riešiť dlhodobý problém s umiestnením dúbravských detí do materských škôl,“ vysvetlil starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

KOMUNITNÁ ZÁHRADA

Poslanci na rokovaní schválili prenájom pozemku pre účely vytvorenia komunitnej záhrady. S projektom komunitnej záhrady oslovilo MČ Dúbravka Občianske združenie Dúbravčan. S rozlohou 770 metrov štvorcových vznikne v lokalite Dražická pri ulici Janka Alexyho.

Mestská časť prenajala záhradu občianskemu združeniu za jedno euro ročne, s tým že miestny úrad bude chodiť na pozemok na pravidelné kontroly. Podmienkou nájmu je, aby sa projekt komunitnej záhrady rozbehol najneskôr do konca roku 2016.

„Naším plánom je vytvoriť komunitnú záhradu, aké už fungujú v iných mestských častiach,“ predstavil zámer Tomáš Husár, miestny poslanec a aktivista v Dúbravke. „Našli sme na to vhodný priestor, dve záhrady, ktoré sú dnes v hroznom stave, vynasnažíme sa ich upraviť a budeme radi, keď sa k nám pridajú aj ďalší Dúbravčania, dobrovoľníci, ktorí by chceli na záhrade participovať.“

Záujemcovia sa môžu hlásiť na facebookovskej stránke Dobrovoľnici v Dúbravke alebo mailom na poslanca Husára. Záhrada by mala dať možnosť Dúbravčanom z panelákov záhradkárčiť, tráviť čas spoločne napríklad opekaním či výrobou detského prírodného ihriska.

Prečítajte si aj: Zdvojnásobenie dane z nehnuteľnosti sa nepozdáva ani poslancom v Dúbravke. Rozhodnú sa na mimoriadnom zastupiteľstve

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM