Od Vás

Dúbravka chce zlikvidovať nelegálne skládky, uchádza sa o dotáciu

Mestská časť potrebuje súhlasy vlastníkov pozemkov, na ktorých sú skládky.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka chce zlikvidovať nelegálne skládky, uchádza sa o dotáciu
Zdroj: Dnes24.sk

Mestská časť Bratislava – Dúbravka podala 29. júla žiadosť o podporu formou dotácie v rámci projektu Sanácia miest s nelegálne uloženým odpadom pre rok 2016, ktorý je súčasťou programu: Rozvoj odpadového hospodárstva. Projekt je určený pre mestá a obce a združenia miest a obcí na území Slovenska.

Mestská časť zaradila do projektu celkovo jedenásť nelegálnych skládok. Ide prevažne o pozemky vo vlastníctve fyzických a právnických osôb v Dúbravke.

Žiadosti vlastníkom

Termín uzávierky projektu bol 1. augusta a spolu so žiadosťou bolo potrebné predložiť podrobný rozpočet cien za likvidáciu odpadov, potvrdenie z Okresného úradu Bratislava -Odbor starostlivosti o životné prostredie, že predmetné skládky sú v riešení okresným úradom.

Povinnou súčasťou projektu sú potvrdenia ako uhradenie všetkých faktúr, dokladovanie, že mestská časť nemá nedoplatky voči iným subjektom a podobne.

K žiadosti bolo potrebné doložiť aj súhlas vlastníkov jednotlivých pozemkov, kde sa nelegálne skládky nachádzajú, prevažná väčšina pozemkov je totiž vo vlastníctve iných právnických a fyzických osôb. Mestská časť zaslala s predstihom všetkým vlastníkom žiadosti o súhlas na vstup na tieto pozemky za účelom likvidácie skládok.

Lokality

V rámci projektu Sanácia miest s nezákonne uloženým odpadom pre rok 2016 sa Mestská časť Bratislava-Dúbravka snažila začleniť do projektu všetky problémové lokality, kde sú skládky dlhodobo.

Ide napríklad o lokality: Polianky – teplovodné potrubie, Veľká lúka – záhradky, pri Tesco Dúbrawa, budova bývalej pošty, Tavárikova osada – nad záhradkami, Tranovského ulica smerom na ulicu M. Granca kde sa zdržujú bezdomovci.

Prevažnú časť odpadu na týchto nelegálnych skládkach tvoria komunálne odpady, veľkorozmerný komunálny odpad, elektroodpad a stavebný odpad. Celkové náklady na sanáciu skládok v týchto lokalitách sa vyšplhajú na cca 16 000 eur, pričom Mestská časť Bratislava – Dúbravka sa musí finančne spolupodielať na tomto projekte, to znamená že úspešný žiadateľ nedostane celú sumu od riadiaceho orgánu, ale iba časť z celkovej sumy.

K termínu podania žiadosti mestská časť ešte nedisponovala všetkými súhlasmi na vstup na pozemky za účelom likvidácie skládok, ale predložila tie, ktoré už mala doručené.

Miestny úrad preto žiada aj ostatných oslovených vlastníkov pozemkov, aby súhlas mestskej časti udelili. Vlastníkov pozemkov likvidácia týchto skládok totiž nebude stáť nič, len podporia vyčistenie Dúbravky.

Problém je totiž v tom, že Environmentálny fond bude jednotlivé miesta s výskytom skládok vyraďovať v prípade, že žiadateľ ktorý nie je vlastníkom pozemku, kde sa má skládka likvidovať, nemá od vlastníka pozemku súhlas na vstup na pozemok za účelom likvidácie skládky.

Ide o veľmi prospešnú a účelnú aktivitu, miestny úrad sa snaží mestskú časť zbaviť odpadu a zatraktívniť pre obyvateľov.

Zdroj: Bratislava - Dúbravka
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM