Kultúra

Dúbravka na starých fotografiách s ochutnávkou klobás

Pripomenúť si ducha starej Dúbravky, vrátiť sa k udalostiam, ktoré sa odohrali v minulosti, zadívať sa do tvárí ľudí, ktorí nás dávno opustili by chcela výstava Dúbravka na starých fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka na starých fotografiách s ochutnávkou klobás
Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu starých fotografií otvoria v stredu 29. marca podvečer o 17. hodine v dúbravskej Galérii Villa rustica. Súbor 120 starých fotografií s popiskami, ktoré pripravilo Dúbravské múzeum, je rozdelený na niekoľko tematických okruhov. Chce priblížiť prácu, všedné i sviatočné dni i pohľady na starú Dúbravku.

Výstavu otvorí starosta Dúbravky Martin Zaťovič a vernisáž bude spojená s ochutnávkou suchých klobás. „Ide o výber z kolekcie asi 250 fotografií, ktoré sme kompletizovali a popisovali takmer 15 rokov,“ hovorí kurátor výstavy Ľubo Navrátil a dodáva, že ťažšie ako zohnať fotografie bolo zistiť, kto je na nich. „Staré fotografie majú sami osebe svoje čaro, ale ak poznáme aj okolnosti ich vzniku a ľudí, ktorí stáli pred objektívom, ich hodnotu to zvyšuje.“ Na výstave sú vystavené fotografie od začiatku 20. storočia do päťdesiatych rokov, medzi nimi aj také rarity ako kolorovaná fotografia krojovaného dúbravského páru, prvý bicykel v obci, prvá hasičská striekačka či dúbravská rodinná kapela Brenčičovcov.

Z fotografií, z ktorých asi polovica je vystavená prvýkrát, Dúbravské múzeum robí digitálny archív, ktorý spolu s digitalizovanou kronikou a inými písomnosťami bude tvoriť nehmotné historické dedičstvo pre budúce generácie. Výstava bude otvorená do 18. apríla

výstava fotografií
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM