Kultúra

Dúbravské múzeum má novú expozíciu

Štvrtáci zo ZŠ Sokolíkovej boli prvými návštevníkmi novej expozície Dúbravského múzea. V sprievode paleontológa Štefana Mésároša sa zoznámili sa s najstaršími dejinami Dúbravky

Ilustračný obrázok k článku Dúbravské múzeum má novú expozíciu
Zdroj: Dnes24.sk

Pozreli si skameneliny a iné paleontologické nálezy z okolia Dúbravky. Druhá expozícia predstavuje vývoj sekier od kamenných pästných klinov cez medené a bronzové sekery až po stredoveké tešly a bradatice a dnešné železné sekery a dlabačky.

Deti si mohli ohmatať a poťažkať 13-kilovú mamutiu sánku, vyskúšať si nemecké helmu a vypočuť si dúbravské povesti v podaní pani učiteľky Dolnákovej a Galandovej.

Dúbravské múzeum vzniklo ešte v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch v piatich miestnostiach bývalej dúbravskej školy (dnes miestny úrad) na Žatevnej 2 aj s izbou revolučných tradícií. V tom čase expozícia v kocke prezentovala pravek, stredovek, prusko-rakúsku vojnu, počiatky priemyslu, kroje a predmety dennej potreby ako aj poľnohospodárske náradie.

Začiatkom deväťdesiatych rokov bolo múzeum zrušené a väčšinu exponátov prevzalo bratislavské Mestské múzeum. Znova bolo múzeum obnovené na popud Starodúbravčana Víta Granca v roku 2006 v priestoroch knižnice na Sekurisovej a Múzeum mesta Bratislavy do novej expozície zapožičalo cca 170 predmetov.

Po rekonštrukcii bývalého domu obecného pastiera na ul. Pod záhradami (ktorá bola podľa zlých jazykov neskutočne predražená) sa múzeum v roku 2011 znova sťahovalo, no napriek „honosným“ priestorom expozícia schudobnela.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM