Rôzne

FOTO: Nahliadnite do pôvabných bratislavských parkov a záhrad

Víkend patril parkom a záhradám či iným zaujímavým zeleným a historicky hodnotným lokalitám, ktoré sú bežne pre verejnosť neprístupné.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nahliadnite do pôvabných bratislavských parkov a záhrad
Zdroj: TASR

Po ôsmykrát sa bratislavské parky a záhrady pridali k medzinárodnému dobrovoľníckemu podujatiu Víkend otvorených parkov a záhrad. Návštevníkov privítali i tie, ktoré počas roka môžeme obdivovať len spoza zatvorených brán.

Podujatie otvorilo v Bratislave celkom 16 súkromných i verejných parkov a záhrad. Po prvýkrát sa zapojila aj záhrada pri Veľvyslanectve Ruskej federácie na Palisádoch, pri tzv. Fábryho vile, ktorá je pre verejnosť bežne neprístupná. Zároveň sa podarilo sprístupniť aj Kochovu záhradu.

Lákadlom tiež bol „parčík na Svoradovej“, kde sa návštevníci mohli zapojiť do hľadania nového názvu tohoto príjemného miesta. Parčík Svoradova je súčasťou projektu „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy“. Cieľom tohto čiastkového projektu je revitalizácia parčíka na Svoradovej ulici.

Hlavným poslaním podujatia je atraktívnou formou predstaviť verejnosti hodnoty najmä historických parkov a záhrad ako aj prácu ľudí, ktorí sa na tvorbe a údržbe týchto lokalít podieľajú či podieľali v minulosti.

Organizátori a partneri podujatia chcú pozitívnymi príkladmi viesť ľudí a najmä mladú generáciu k aktívnej ochrane hodnôt zelených plôch. Myšlienku realizujú vo viacerých krajinách na svete.

Ak ste Víkend otvorených parkov a záhrad premeškali, pozrieť si tie najkrajšie z nich môžete v našej fotogalérii.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Oáza pokoja uprostred mesta

Otvorené parky a záhrady
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM