Samospráva

Kam môžu chodiť seniori na obedy? Jedálne budú fungovať aj v lete

Vďaka vyššiemu príspevku sa dôchodcovia v Dúbravke hlásia na stravovanie.

Ilustračný obrázok k článku Kam môžu chodiť seniori na obedy? Jedálne budú fungovať aj v lete
Zdroj: TASR

Nie niečo nad dvadsať, ale viac než sto. Počet dôchodcov s trvalým pobytom v Dúbravke, ktorí využívajú možnosť stravovania v Mestskej časti Bratislava-Dúbravka, sa zvýšil niekoľkonásobne a stále sa prihlasujú ďalší. K zmene prišlo vďaka zvýšeniu príspevku na stravovanie, s ktorým prišla mestská časť na začiatku roka 2016.

Príspevok od januára je buď 1,50 eura, 80 alebo 40 centov na jeden stravný lístok. Koľko, ktorý senior dostane, závisí od výšky dôchodku.

Možností na stravovanie je viac

Dúbravčania s dôchodkom do 300 eur dostanú najvyšší príspevok, čiže 1,50 eura, od 301 o 400 eur je to 80 centov a od 401 do 500 eur 40 centov. Pri vyšších dôchodkoch žiadosť o príspevok mestská časť zamieta.

Okrem navýšenia príspevku rozšírila mestská časť aj možnosti stravovania v Dúbravke. Obedovať môžu dôchodcovia na všetkých dúbravských základných školách – Pri kríži, Beňovského, Sokolikova aj Nejedlého, na strednej elektrotechnickej škole na ulici Karola Adlera, v zariadeniach Domova jesene života na Hanulovej a v Domove Pri kríži a tiež v Náruči záchrany Senior & Junior na Fedákovej.

Najväčší záujem je o stravovanie na strednej elektrotechnickej škole a na ZŠ Sokolikova. Výšku stravnej jednotky si určujú zmluvné zariadenia samostatne.

Počas leta

„Záujem nás prekvapil a potešil zároveň. Chceme dať dôchodcom možnosť stravovať sa čo najbližšie k svojmu bydlisku,“ hovorí starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Dodáva, že stravovanie bude možné aj počas letných prázdnin.

Fungovať by mala v lete jedáleň na Základnej škole Sokolikova, na strednej elektrotechnickej škole na ulici Karola Adlera, v zariadeniach Domova jesene života na Hanulovej a v Domove Pri kríži a tiež v Náruči záchrany Senior & Junior na Fedákovej. Seniori, ktorí sa počas leta stravujú v iných školských zariadeniach, no chceli by využívať obedy aj počas prázdnin, musia zmenu nahlásiť na Oddelení sociálnych vecí a zdravotníctva na Žatevnej 4.

Aby dôchodcovia príspevok dostali, potrebujú okrem podmienky trvalého pobytu v Dúbravke aj žiadosť o poskytnutie finančného príspevku na stravovanie. Dostupná je na webovej stránke mestskej časti dubravka.sk alebo na Oddelení sociálnych vecí a zdravotníctva na Žatevnej 4.

K žiadosti je potrebné pridať aktuálny výmer starobného alebo invalidného dôchodku a občiansky preukaz. Žiadosť spolu s prílohami sa musí podať do podateľne miestneho úradu na Žatevnej 4 v úradných hodinách a potom ju spracuje Oddelenie sociálnych vecí a zdravotníctva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM