Kultúra

Klnka opäť zaplnila dom kultúry

Počas každého decembra sa Klnkári predstavujú záverečných vystúpením. Prebehli 10. a 11. decembra. Bol to zážitok.

Ilustračný obrázok k článku Klnka opäť zaplnila dom kultúry
Zdroj: Dnes24.sk

Je to už tradícia, no aj miesto stretnutí a kultúrny zážitok. Záverečné vystúpenie Detského folklórneho súboru Klnka v Dome kultúry Dúbravka. Aj tento december sa podarilo malým a mladým tanečníkom zaplniť hľadisko červenej sály. Vystupovali tu počas štvrtku a piatku a pozerať sa bolo ozaj na čo.

Súbor funguje už 37 rokov a má za sebou mnohé ocenenia, medzinárodné úspechy. Trénuje trikrát do týždňa, od septembra do decembra často aj cez víkend, lebo súbor nacvičuje na spomínané decembrové koncoročné vystúpenie. Klnka kedysi fungovala len pre deti do 15 rokov, dnes tu tancujú aj do 18ky.

Repertoár súboru je pestrý, sú to slovenské folklórne tance zo všetkých regiónov, postupne však pribudli vianočné koledy, no aj írske či ohnivé balkánsko-cigánske tance, ktoré vznikli inšpiráciou na zahraničných zájazdoch.

Od Činy cez Peru po Borneo

Vystúpenie, súťaže, festivaly však zďaleka neprebiehajú len v Bratislave či na Slovensku. Klnka už doslova precestovala svet. Kanada, Čína, Peru, Mexiko, Južná Kórea, Borneo, ale aj Madeira, Izrael či Francúzsko.

Za prelomovú pre súbor považuje cestu do Kanady v roku 1994 – prvú veľkú prezentáciu Klnky v ďalekej krajine. Po tomto úspechu sa začali hrnúť pozvania na festivaly, súťaže, prezentácie. Malé nožičky Klnkárov odvtedy dupkali a robili radosť na stovkách až tisíckach ďalších pódií doma i v zahraničí.

Záverečné vystúpenie Klnky
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM