Kultúra

Kto bol Karol Adler alebo tzv. Adlerka

Dúbravské noviny prinášajú sériu článkov o tom, po kom sú pomenované naše ulice. Téma nás zaujala, tak vám predstavujeme prehľad, ako sa menili názvy ulíc v čase.

Ilustračný obrázok k článku Kto bol Karol Adler alebo tzv. Adlerka
Zdroj: Dnes24.sk

Karol Adler (20. 3. 1910 Levoča – 20. 12. 1944 Dobšiná okr. Rožňava)

Partizánsky veliteľ, v roku 1944 popravený gestapom. Pôsobil ako zubný technik v Levoči.

V roku 1944, keď prevzal moc revolučný národný výbor, utvorila sa milícia, ktorá pod vedením K. Adlera zaistila exponovaných fašistov. Keď sa v druhej polovici októbra 1944 začal mohutný nástup nemeckých jednotiek na všetkých úsekoch frontu, došlo k bojom aj v priestore Dobšinej. Nepriateľské jednotky ju obsadili a povstalci ustúpili do hôr. Karol Adler sa stal organizátorom a vedúcim činiteľom partizánskeho oddielu Karol, neskôr Sándora Petőfiho.

Koncom roku 1944 prežívali obyvatelia Dobšinej veľmi ťažké časy. Perzekúcie a zaisťovanie boli na dennom poriadku. V polovici decembra 1944 vo Vyšnej Slanej zajali okupanti K. Adlera, veliteľa a odovzdali ho gestapu. Po surovom mučení bol 20. decembra 1944 Karol Adler obesený gestapom na námestí v Dobšinej.

Pri vyšetrovaní sa Adler správal hrdinsky a pred popravou povedal: „Ja umieram, ale nás je veľa.“ Jeho partizánska jednotka pod vedením JozefaFábryho úspešne bojovala ďalej. Sovietske jednotky v noci z 26 na 27. Januára 1945 oslobodili Dobšinú.

Na budove pošty je pamätná tabuľa venovaná partizánskemu veliteľovi K. Adlerovi na znak vďaky za boj a statočnosť . V roku 1964 bol K. Adler in memoriam povýšený na kapitána a vyznamenaný Radom červenej hviezdy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM