Rôzne

Náučný chodník v Dúbravke je obnovený

Sedem tabúľ Dúbravského náučného chodníka chátralo, viaceré boli zničené. Tento týždeň ich pomohli obnoviť dobrovoľníci.

Ilustračný obrázok k článku Náučný chodník v Dúbravke je obnovený
Zdroj: Dnes24.sk

Preglejka na tabuliach zhnila, panely s textami a fotografiami sa rozpadli. Mestská časť Dúbravka, Bratislavské regionálne ochranárske združenie BROZ a dobrovoľníci sa rozhodli tabule obnoviť a opraviť.

Dúbravský náučný chodník sa začína na Jadranskej ulici v historickej Dúbravke, prechádza pri Horanskej studni cez Glavicu a cez Tavarikovu kolóniu a ústi pri bývalej Zlatej lipe. Po jeho absolvovaní, teraz už aj vďaka vynoveným informačným tabuliam, získa návštevník Dúbravky rámcovú predstavu o dejinách, staviteľstve, prírodných krásach či faune a flóre mestskej časti a jej okolia.

Montáž panelov zabezpečila partia dobrovoľníkov a miestny poslanec Tomáš Husár, ktorý pre Dúbravku24 povedal, že vďaka občianskemu združeniu BROZ sa v archíve našli pôvodné grafické predlohy tabúľ, takže náklady na rekonštrukciu informačného materiálu vyše päťkilometrového chodníka boli minimálne. Autorom textov a fotografií je OZ BROZ a správca Dúbravského múzea Ľubo Navrátil.

„Mestská časť uvažuje v budúcnosti o osadení minimálne ďalších troch tabúľ pri Kostole sv. Kozmu a Damiána, Kaplnke, a Dúbravskom múzeu, čiže pri bývalom dome obecného pastiera,“ dodal starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Slávnostné otvorenie chodníka a nových expozícií Dúbravského múzea sa chystá na Noc múzeí 20. mája.

Náučný chodník v Dúbravke
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM