Aktualizované Michaela Katonová Správy

OBRAZOM: Štrajk učiteľov sa začal. "Spolu vydržíme," skanduje dav na Námestí SNP

Ostrý štrajk učiteľov sa začal na Námestí SNP o 11.30 h. "Nechceme sa nechať ďalej utláčať, zmenu treba teraz nie potom," skanduje dav. Podľa našich informácií sú na mieste tisícky učiteľov, zvonia kľúčmi i zvoncami. Účastníci zhromaždenia sa vydajú na pochod.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Štrajk učiteľov sa začal. "Spolu vydržíme," skanduje dav na Námestí SNP
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

Protest je súčasťou ostrého, časovo neobmedzeného štrajku, do ktorého sa podľa internetovej stránky Iniciatívy Slovenských učiteľov prihlásilo vyše štyristo učiteľov z viac ako sedemsto škôl.

Žiadajú, aby do školstva smerovalo viac peňazí a zvýšili sa platy zamestnancov škôl. Vláda oznámila, že do volieb, ktoré sa uskutočnia v prvý marcový víkend, už nebude otázku financií otvárať.

Učitelia postupne prejdú z Námestia SNP cez Hurbanovo námestie, Suché mýto, Palisády na Zámockú až k Bratislavskému hradu. Pochod monitoruje naša redaktorka, Alexandra Húsková.

„Dostali sme sa do otvorenej vojny, ale našou najväčšou zbraňou je to, že držíme spolu,“ povedal z tribúny Vladimír Cimrmoman, člen štrajkového výboru.

Tisícky ľudí majú transparenty, skandujú, majú v rukách kľúčiky i zvonce. Neodradilo ich ani nepriaznivé počasie. Učitelia postupne prejdú z Námestia SNP cez Hurbanovo námestie, Suché mýto, Palisády na Zámockú až k Bratislavské­mu hradu.

Na Námestí SNP stále pribúdajú nielen učitelia, ale aj rodičia a študenti. „Je nemysliteľné, aby si učiteľ privyrábal počas leta ako lesník, alebo predával na Miletičke cez víkend jablká. Žijeme v treťom tisícročí a skladáme sa deťom na všetko možné do školy. Učiteľské platy sú poddimenzované a je potrebné to zmeniť. Preto som ich prišiel podporiť,“ povedal jeden z rodičov Pavel Šimove.

12.00

„Nechceme sa nechať ďalej utláčať, zmenu treba teraz a nie potom! Teraz!!!!“ Skandujú stovky učiteľov a podporovateľov štrajku. Počet ľudí neustále pribúda.

12.06

Na Námestí SNP je okolo 2000 ľudí. Prišli zástupcovia z Košíc, Banskej Bystrice, zo Žiliny, Nitry, Liptovského Mikuláša, Trnavy a Trenčína.

12.13

„Dúfame, že aj fakt, že je tu toľko ľudí, pomôže k splneniu našich požiadaviek. Nemáme pomôcky a potreby pre deti. Keď nám vypadne internet, sme aj tri týždne bez pripojenia,“ povedala učiteľka Marta.

12.16

„Pre nás je nevýhodný kreditný systém učiteľov, ktorý je platný iba sedem rokov. Mám vzdelanie, ktoré platí iba určitý čas. Kde inde to takto funguje,“ pýta sa jedna z učiteliek.

12.20

Učiteľov prišla podporiť aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

12.22

Študenti z Gymnázia na Metodovej ulici pripravili pre učiteľov váhu. „V rozprávkach býva zvykom niekoho, kto vykonal službu kráľovi, zlatom vyvážiť. Preto vezmeme osobné váhy do ulíc mesta a zrátame, koľko zlata je treba vybrať z kráľovskej pokladnice pre tých, bez ktorých ostaneme my, študenti, na Váhe sveta ľahkí ako pierka,“ uvádzajú na sociálnej sieti organizátori skupiny Odvážme učiteľov.

12.29

Dav sa pohol za zvukov rapkáčov, trúbenia a piskotu cez Poštovú ulicu.

12.36

V dave sú zastúpené všetky vekové kategórie, od študentov až po dôchodcov. Aktuálne sa dav presúva smerom na Bratislavský hrad.

12.42

Pochodujúci ľudia zaplnili pravý jazdný pruh na ulici Palisády.

12.50

Dav sa postupne presúva k Bratislavskému hradu. Dopravu riadi polícia.

13.00

Učitelia a podporovatelia sa zhromažďujú pred NRSR. Skandujú: „Hanba“. Trúbia. zvonia, pískajú.

13.07

„Toto je bilančný štrajk, memento pre politikov,“ prehovoril pre zhromaždenie Branislav Kočan, člen štrajkového výboru. „Toto je pre naše deti, ktoré sú naša budúcnosť, nie pre štadióny.“

13.10

„Vydržíme,“ kričí dav.

13.16

Branislav Kočan ukončuje stretnutie a vyzýva zhromaždenie na pokojný rozchod, dodržanie pravidiel cestnej premávky a verí, že si všetci odnesú pozitívny zážitok.

13.26

Dav sa pomaly rozchádza, učitelia ešte diskutujú v skupinkách.

13.28

„Spravili sme dobre, že sme prišli. Sme rady, že nás tu bolo toľko,“ hovoria učiteľky z Trnavy.

Keď bude treba, prídeme opäť

„Je fantastické, koľko prišlo ľudí. Podľa našich informácií dnes ostalo zatvorených 301 škôl, štrajkujúcich učiteľov je približne jedenásťtisíc,“ uviedol Branislav Kočan. Účasť dnešného zhromaždenia odhaduje na päťtisíc ľudí.

„Keď bude treba, prídeme opäť,“ hovorí Branislav Kočan. Ministerstvu školstva odkázal, že učitelia sú síce pripravení v štrajku zotrvať „do konca“, ale sú zároveň pripravení rokovať. Myslí si, že vláda, aj ministerstvo by mali spraviť všetko preto, aby sa táto situácia vyriešila čo najrýchlejšie.

„Mali by si dobre zvážiť, čo spravia ďalej,“ odpovedal na otázku, ako podľa neho zareaguje ministerstvo školstva na dnešný protest.

„Situácia je vážna, je potrebné zachovať si chladnú hlavu, pretože nie je možné, aby deti nechodili do školy,“ povedal Branislav Kočan. Štrajkový výbor učiteľov dúfa, že k štrajku sa pridajú aj ďalšie školy a učitelia, keď uvidia koľko ľudí prišlo počas pondelkovej demonštrácie. „Cítime obrovskú podporu verejnosti,“ hovorí Branislav Kočan.

Výbor doporučuje štrajkujúcim učiteľom aby nesedeli doma. Plánujú akcie, ako skrášľovanie verejného priestoru, zorganizovanie prednášok, či diskusií. Učitelia, ktorí pokračujú v štrajku aj naďalej, sa môžu zúčastniť „Rannej kávy pre učiteľov“ v utorok 26.1.2016 o 10:00 v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici. V utorok o 19:00 by sa mala konať aj verejná diskusia v Artfóre.

Zdroj: TASR / Dnes24

Prečítajte si tiež: Ako budú fungovať bratislavské školy počas štrajku učiteľov? Pozrite sa, ktoré školy zmenia svoj režim

Štrajk učiteľov 2016
1
Galéria
Štrajk učiteľov 2016
24
Galéria
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM