Správy

Opäť zmizla jedna skládka

Stretla sa partia ľudí, ktorí pomohli skrášliť Dúbravku.

Ilustračný obrázok k článku Opäť zmizla jedna skládka
Zdroj: Dnes24.sk

V piatok 19.augusta vyčistili dobrovoľníci nelegálnu skládku v časti Dúbravky – Polianky.

Organizácia Green Foundation v spolupráci s Mestskou časťou Bratislava-Dúbravka a s dobrovoľníkmi vyčistili jednu z mnohých nelegálnych skládok v našej mestskej časti.

„Skládka na Poliankach sa likvidovala už pred dvomi rokmi, a preto jej upratanie nie je riešením tohto závažného problému,“ hodnotil poslanec a dobrovoľník Tomáš Husár. Pripomína, že je potrebné hľadať riešenia, ako takýmto skládkam predchádzať a motivovať ľudí k tomu, aby sa správali k prírode s úctou.

Nelegálne skládky odpadu majú deštruktívny dopad na krajinu, biotop, ekonomiku a zdravie ľudí. Predstavuje riziko šírenia rezistentných druhov baktérií a aj hmyzom prenášajúcich chorôb.

Aj na základe rozhovoru s okoloidúcimi sme si urobili predstavu, kto toto miesto neustále zahlcuje odpadom a svojím bezohľadným, nezodpovedným konaním. „Vyhadzovači“ sú vo veľkej miere záhradkári, miestni obyvatelia a bezdomovci.

Nadácia Green Foundation má záujem tento problém riešiť. Ľudia musia byť správne a vhodne motivovaní k disciplinovanosti a zodpovedným postojom v problematike odpadov, separácie, recyklácie, a teda aj čiernym skládkam

Neriadené a nelegálne skládky odpadu sú svojím charakterom závažným environmentálnym a celospoločenským problémom, ktorý ukazuje mieru našej zodpovednosti, vzdelanosti, informovanosti a systému riadenia celej spoločnosti. V konečnom dôsledku, ale aj tak záleží iba na ľuďoch. Ako sa postavíme k danej výzve, čo preto aktívne urobíme a aký hodnotový systém ovláda naše vedomie a svedomie.

K dobrovoľníkom sa pridali aj miestni bezdomovci, ktorí pomohli skládku upratať.

Skládka Polianky
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM