Od Vás

Po zničení viniča siahli Dúbravčania k čerešniam, vyvážali ich do Prahy

Dúbravské čerešne boli obľúbené na pražských trhoviskách.

Ilustračný obrázok k článku Po zničení viniča siahli Dúbravčania k čerešniam, vyvážali ich do Prahy
Zdroj: Dnes24.sk

Dúbravskí Chorváti pochádzali zo Záhrebskej župy a do novej domoviny si so sebou priniesli aj fortieľ pestovania ovocia a zeleniny.

V Dúbravke sa už od nepamäti pestovalo hrozno, ale epidémia fyloxéry na začiatku 20. storočia vinič znivočila a Dúbravčania namiesto neho začali pestovať čerešne.

Po prvej svetovej

Po I. svetovej vojne sa stali najvýznamnejšou dúbravskou obchodnou komoditou, ktorá vylepšovala rozpočet mnohých rodín. Dúbravčania zo železničnej stanice v Lamači v sezóne dokázali denne vypraviť jeden až jeden a pol vagóna čerstvých čerešní do Prahy. Čerešne sa zbierali z rebríka, ktorý sa v Dúbravke nazýval „ostrobica“ a vážili sa na dvore v hostinci U Zajíčka.

Večer sa prvotriedne zrelé čerešne naložili na vlak a skoro ráno sa už predávali na pražských trhoch. Samozrejme, čerešne tvorili aj súčasť jedálnička Dúbravčanov ako hlavná zložka sladkých múčnych jedál. Ešte donedávna sa v Dúbravke organizovala súťaž v pečení čerešňovej štrúdle, z čerešní sa pripravoval skvelý lekvár či kompót, ale jedli sa aj so slížami s makovou či orechovou posýpkou.

Za najlepšie čerešne sa v Dúbravke považovali tzv. kompanové. Zrejme nešlo o nejakú špeciálnu odrodu, podľa ústnej tradície štepy čerešní doniesol istý pán Pokorný z Moravy, ale zabudol názov odrody. Pamätal si však, že ich dostal od istého Kompana, tak boli nazvané „kompanové“. V lesoch okolo Dúbravky sa dodnes vyskytuje aj divo rastúca čerešňa mahalebková, ktorej tvrdé drevo sa v minulosti používalo na výrobu fajok a píšťaliek.

Slávnosti majú tradíciu

V Dúbravke sa v júni vždy konali aj čerešňové slávnosti , čerešňový strapec sa niesol po Jadranskej ulici v sprievode a v roku 1946 sa dokonca uskutočnila výstava čerešní.

Novodobou spomienkou na „čerešňovú minulosť“ je okrem vysádzania nových čerešní aj každoročná slávnosť zberu čerešní s tradičným čerešňovým strapcom, ktorý už desaťročia uväzuje pani Alžbeta Rezníčková. K zábave patrí samozrejme aj čerešňová štrúdľa.

Tento rok sa Čerešňový juniáles koná 18. júna o 18. hod. pred domom kultúry. Začína sa už o 17.30 pásmom o histórii a tradíciách.

Čerešňový juniáles už túto sobotu.

Dúbravka bola čerešňová
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM