Správy

Policajti chystajú mimoriadnu akciu na psíčkarov, neobídu ani Dúbravku

Zaplatenie dane, náhubok či vôdzku. To všetko chcú kontrolovať mestskí policajti u psíčkarov v najbližšom čase.

Ilustračný obrázok k článku Policajti chystajú mimoriadnu akciu na psíčkarov, neobídu ani Dúbravku
Zdroj: TASR

Mestská polícia pripravuje počas mája mimoriadnu akciu zameranú na psičkárov.

„Kontrola sa zameria na všetky povinnosti majiteľov psov, ktoré môžeme kontrolovať. Týka sa to pohybu psov na verejnom priestranstve, toho, či sú na vôdzke, prihlásení do evidencie, ale aj toho, či majú náhubok v prípade, že ho mať musia," priblížila hovorkyňa bratislavskej MsP Ľubomíra Miklovičová. Dodala, že psa môže podľa zákona viesť iba osoba, ktorá je spôsobilá a schopná ovládať ho v každej situácii.

Držiteľ psa je povinný predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá. V prípade, že pes pohryzie človeka alebo zviera, je jeho majiteľ, prípade ten, kto psa v danom čase viedol, povinný oznámiť poškodenému svoje údaje a udalosť ohlásiť na príslušnom miestnom úrade.

Nebezpečný

Pes, ktorý pohrýzol človeka alebo zviera bez toho, že by bol k tomu vyprovokovaný, je automaticky považovaný za nebezpečného psa. Takýto pes musí byť na verejnosti vedený s náhubkom a má tiež známku inej farby ako ostatné psy. Povinnosťou majiteľa, prípadne osoby, ktorá psa sprevádza, je tiež odstraňovať po psovi exkrementy.

Mestská polícia môže tomu, kto poruší zákon o niektorých podmienkach držania psov, uložiť blokovú pokutu do 33 eur. Pokutu za nedodržanie zákona môže dať aj obec a to až do 165 eur.

Bratislavská mestská polícia tiež ponúka bezplatné konzultácie, ktoré sa týkajú chovu psov i povinností ich majiteľov. Záujemcovia sa môžu obrátiť na kynológa mestskej polície Františka Hrádeka na čísle 0903 233 614.

Pohyb psa

Vicestarosta Ľuboš Krajčír, ktorý á za vedenie mestskej časti na starosti spoluprácu s mestskou políciou, hovorí, že kontroly psíčkarov neobídu ani Dúbravku. Policajtov upozornil na sťažnosti.

Na území Bratislavy platí, že na verejnom priestranstve musí byť pes vedený na vôdzke s výnimkou miest, ktoré určí obec svojím všeobecne záväzným nariadením a označí ich tabuľou „Voľný pohyb psov povolený“.

Mestská časť svojím všeobecne záväzným nariadením stanovuje a tabuľou či piktogramom označuje tiež miesta, na ktorých platí zákaz vstupu so psom. Medzi takéto lokality zväčša patria detské ihriská alebo pieskoviská, areály školských alebo predškolských zariadení, zdravotnícke zariadenia či športoviská.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM