Barbara Dallosová Rôzne

Pozriete na oblohu a zostanete uchvátení: Čaká nás magická noc, za hodinu spadne až 120 meteorov! VIDEO

Nádhera nad našimi hlavami. O pôsobivé divadlo na oblohe by mal už onedlho postarať meteorický roj, ktorý dosiahne svoje maximum. Zisťovali sme, ako a kedy pôsobivý úkaz sledovať.

Ilustračný obrázok k článku Pozriete na oblohu a zostanete uchvátení: Čaká nás magická noc, za hodinu spadne až 120 meteorov! VIDEO
Zdroj: Dnes24.sk

Už onedlho naše oči poteší jeden z meteorických rojov, odborne nazvaný Geminidy. Ten podľa pracovníka planetária Marcela Škreku začal už 4. decembra a potrvá až do 17. decembra- Čas, kedy ho uvidíme najjasnejšie nás ale ešte len čaká.

120 svetielok za hodinu

,,Práve v pondelok (14.12.) v noci bude maximum, teda to bude najlepšie pozorovateľné. Budú výborné podmienky na sledovanie vzhľadom na to, že Mesiac je tri dni po nove, teda nebude presvecovať oblohu,," vysvetlil Škreka.

V magickú pondelkovú noc by mal byť úkaz skutočne pôsobivý. Ako pokračoval Škreka, v čase maxima by malo padať 120 meteorov za hodinu. ,,Zdá sa, že budú naozaj dobré podmienky na sledovanie, avšak žiadny človek to nebude schopný pozorovať celé, lebo zorné pole má dané len svojím zrakom, neobsiahne celú oblohu," dodáva odborník.

Kde a ako pozorovať

Ak si budú chcieť obyvatelia miest užiť pohľad na tento úkaz, budú sa musieť trochu vzdialiť od svojich príbytkov. ,,Samozrejme, že z mesta sa to pozoruje ťažko, treba si vyjsť niekam ďalej, nájsť tmavšie miesto," odporúča Škreka.

Keď už sa vyberiete kúsok od mesta, nepotrebujete nič viac, než otočiť hlavu smerom k oblohe. Čo sa týka pozorovacieho prístroja, podľa odborníka vám v tomto prípade úplne stačia vlastné oči. Pri pozorovaní pritom nemusia byť ničím chránené. ,,Oko je na to veľmi dobrý detektor, lebo má veľké zorné pole," dodáva Škreka s tým, aj napriek predpokladaným dobrým podmienkam ešte všetko ešte závisí od počasia.

Noc, kedy bude pohľad na oblohu stáť za to
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM