RANNÁ ŠTVORKA: Pred 207 rokmi vyhorel Bratislavský hrad

Pranostika na dnes hovorí: "Keď v máji chrústy poletujú, tiež dobrý rok sľubujú." Meniny oslavuje Viliam. Slnečno, miestami možnosť búrok. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 207 rokmi vyhorel Bratislavský hrad
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Viliam

Mužské meno Viliam má nemecký pôvod a jeho význam je „muž s pevnou vôľou“. Na území Slovenska je toto meno v súčasnosti menej početné.

Viliamovia, ktorí oslavujú svoje meniny 28. mája, sú hlavne predvídaví. Dokážu sa uzavrieť do seba, ale aj úplne zapojiť do spoločenského života.

Viliamov charakterizuje tiež otvorenosť v konaní. Mali by sme ich brať takých, akí sú, alebo ich nechať tak. Ich životaschopnosť je obrovská. Často riskujú, niekedy prekročia hranice svojej odolnosti.

Stalo sa doma

1811 – Vypukol požiar na Bratislavskom hrade. Požiar zničil hlavný palác, priľahlú budovu Nového paláca (Tereziánum) a vyše 70 domov v okolí.

1955 – Slávnostne otvorili Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave premiérou Hviezdoslavovej hry Herodes a Herodias.

2004 – V bratislavskej Redute sa začalo jarné zasadanie Parlamentného zhromaždenia NATO (trvalo do 1.6.). Jeho hlavnými témami boli budúcnosť Iraku, vzťahy medzi USA a EÚ, vnútorná reforma aliancie a vzťahy NATO s Ruskom a Ukrajinou. Prestížne podujatie si vyžiadalo mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia.

2006 – V Bratislave bolo historicky prvé zasadnutie medzinárodného predsedníctva Paneurópskej únie počas jej 82-ročnej histórie.

2007 – Medzištátnu dohodu o označovaní tradičného syrového výrobku oštiepok v Palárikove podpísali minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) a minister roľníctva a rozvoja vidieka Poľskej republiky Andrzej Lepper.

2008 – Ministri financií krajín eurozóny, Európska centrálna banka, ministri financií a guvernéri národných bánk Dánska, Estónska, Litvy, Lotyšska a Slovenska na základe žiadosti slovenských úradov schválili úpravu stredového kurzu slovenskej koruny voči euru v mechanizme výmenných kurzov (ERM II). Nová centrálna parita slovenskej koruny sa stanovila na 30,126 koruny za eur.

Stalo sa vo svete

1871 – Porážkou komunardov zanikla Parížska komúna, ktorá vznikla 18.3.1871 a bola prvou revolučnou robotníckou vládou.

1907 nm- Na britskom ostrove Man sa začala prvá medzinárodná šesťdňová motocyklová súťaž o slávnu Tourist Trophy.

1940 – Začala sa evakuácia porazených britských, francúzskych a belgických jednotiek (asi 338.000 vojakov) z oblasti prístavného mesta Dunkerque v severnom Francúzsku.

1961 – Rýchlik Orient Express premávajúci medzi Parížom (Francúzsko) a Bukurešťou (Rumunsko) sa vydal na svoju poslednú cestu a po 78 rokoch ukončil svoju premávku.

  • Právnik Peter Benenson vydal výzvu v londýnskom denníku Observer proti väzneniu, mučeniu a popravám ľudí z politických a náboženských dôvodov, na základe jeho iniciatívy vznikla ešte toho roku medzinárodná organizácia na pomoc väzňom Amnesty International (AI).

1998 – Pakistan uskutočnil sériu jadrových výbuchov, prvých v histórii krajiny.

2002 – Rusko sa stalo partnerom NATO vytvorením špeciálnej rady NATO-Rusko.

2007 – Japonský minister poľnohospodárstva Tošikacu Macuoka, ktorý bol zapletený do série politických finančných škandálov, spáchal samovraždu.

2008 – Nepálske ústavodarné zhromaždenie odhlasovalo zrušenie monarchie vyhlásením himalájskej krajiny za republiku. Išlo o kľúčovú požiadavku bývalých maoistických povstalcov pre ukončenie desaťročnej vojny, ktorá si vyžiadala vyše 13 000 obetí na životoch. Návrh na ukončenie monarchie poslanci schválili pomerom hlasov 560:4.

2011 – Futbalisti FC Barcelona sa stali víťazmi Ligy majstrov, keď v londýnskom finále na štadióne vo Wembley nad manchesterom United 3:1. Barcelona tak po rokoch 1992, 2006 a 2009 získala už štvrtý titul európskeho majstra a vyrovnala sa Ajaxu Amsterdam a Interu Miláno.

Skladba dňa

1944 – V roku 1944 sa narodila Gladys Knight (rodená Gladys Maria Knight), Atlanta, Georgia, USA, speváčka, skladateľka, členka rodinnej soulovej formácie Gladys Knight & The Pips, ktorú založil jej brat Merald Bubba Knight. Prvú skladbu v americkom rebríčku Every Beat Of My Heart mali už v júni 1961. V decembri 1967 vydali aj prvú LP platňu Everybody Needs Love. Naplno sa presadili a úspech si získali hlavne v 70. rokoch. Rozišli sa v roku 1989. V singlovej TOP 40 hitparáde mali celkom 26 piesní, najúspešnejšou z nich bola Midnight Train, ktorá sa dostala až na prvé miesto rebríčka. Vydali viac ako dvadsiatku štúdiových albumov a rovnaký počet kompilácií. Rozišli sa v roku 1989.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM