RANNÁ ŠTVORKA: Teplota neprekročí 4 stupne, oslavuje Arpád

Pranostika na dnes hovorí: "O sv. Gregorovi mráz prituhne a všetko morí." Meniny oslavuje Gregor. Zamračené, občasné sneženie. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Teplota neprekročí 4 stupne, oslavuje Arpád
Zdroj: pixabay.com

Západ: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Arpád

Arpád je meno maďarského kráľovského rodu a v preklade znamená „jačmeň“. Nositeľov tohto na Slovensku miestami zaužívaného mužského krstného mena oslovujeme Arpi, Arpino.

Arpádovia, ktorí majú meniny 13. februára, sú presní a neoblomní ľudia s výraznou inteligenciou. Takmer nikdy nepokazia to, do čoho sa pustili. Ako chlapci sú dobrými študentmi. Obľubujú klasické štúdium, a je im blízka aj matematika a cudzie jazyky. Sú z nich šikovní referenti, či právnici, ktorí sa vedia vo vhodnej chvíli prejaviť. Sú oddaní ľuďom, ktorí sú im blízki. V láske veľmi trpia, ak sú zradení.

Aj keď sú Arpádovia vitálni, zvláštnu pozornosť by mali venovať pravidelnej a racionálnej strave. Ich citlivé miesta sú koordinácia pohybov a sluch.

Stalo sa doma

1327 – V Trnave uzavreli spojenectvo proti Habsburgovcom uhorský kráľ Karol I. Róbert a český kráľ Ján Luxemburský.

1921 – V Nitre vysvätili troch biskupov Mariána Blahu, Karola Kmeťka a Jána Vojtaššáka, čo bola významná udalosť v dejinách Slovenska, pretože išlo o prvé vysvätenie slovenských biskupov pre Banskobystrickú, Nitriansku a Spišskú diecézu.

1935 – Vo Vysokých Tatrách otvorili 12. majstrovstvá sveta klasických lyžiarskych disciplínach, nazývané aj Lyžiarske preteky FIS 1935.

2006 – Prezident SR Ivan Gašparovič odobril generálny pardon pre dlžníkov koncesionárskych poplatkov.

2007 – Milan Haborák sa výkonom 20,5 metra umiestnil na prvom mieste vo vrhu guľou na atletickom mítingu v Prahe (ČR).

2010 – Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová získala na ZOH 2010 v kanadskom Vancouveri v rýchlostných pretekoch na 7,5 kilometra historicky prvú zlatú medailu v ére samostatnosti SR.

Stalo sa vo svete

1633 – Do Ríma pricestoval taliansky astronóm Galileo Galilei, kam ho predvolali pred inkvizičný súd.

1635 – Založili Bostonskú latinskú školu, najstaršiu verejnú inštitúciu na území dnešných Spojených štátov amerických.

1689 – Princ Viliam III. Oranžský a jeho manželka Mária II. Stuartová oficiálne nastúpili na anglický trón s tým, že budú rešpektovať zásady parlamentnej, respektíve konštitučnej monarchie.

1795 – V USA otvorili prvú štátnu univerzitu, ktorou bola Univerzita v Severnej Karolíne.

1866 – Jesse James ako 19-ročný uskutočnil spolu so svojou bandou prvú bankovú lúpež v meste Liberty (štát Missouri, USA).

1867 – Vo Viedni sa uskutočnila premiéra svetoznámeho valčíka Na krásnom modrom Dunaji od Johanna Straussa.

1895 – Francúzsky chemik Louis Lumiére získal patent na kinematograf – prístroj, ktorý používal ako filmovaciu kameru a po malej úprave s jeho pomocou film aj premietal.

1920 – Rada Spoločnosti národov potvrdila tzv. diferencovanú neutralitu Švajčiarska.

1935 – Americký súd v New Jersey uznal Bruna Hauptmanna vinným za únos a zabitie dieťaťa letca Charlesa Lindbergha, pričom ho odsúdil na trest smrti, ktorý vykonali 3.4.1936.

1945 – Vojská 2. ukrajinského frontu spolu s 3. ukrajinským frontom oslobodili po ťažkých bojoch maďarské hlavné mesto Budapešť.

  • Začal sa dvojdňový nálet, pri ktorom britsko-americké letectvo takmer úplne zničilo nemecké Drážďany. Britské Kráľovské letectvo zvrhlo zo 700 lietadiel 2690 ton bômb. Pri náletoch zahynulo približne 35.000 osôb.

1955 – Izrael získal štyri zo siedmich zvitkov Mŕtveho mora.

1960 – Na Saharskej púšti uskutočnilo Francúzsko svoj prvý pokusný výbuch jadrovej bomby.

1961 – Legendárny americký spevák Frank Sinatra založil spoločnosť Reprise Records.

1974 – Po zbavení občianstva vypovedali držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Alexandra Solženicyna zo ZSSR a deportovali ho do západného Nemecka, odkiaľ odišiel žiť do USA. Do Ruska sa vrátil v roku 1994.

1988 – V kanadskom Calgary otvorili 15. Zimné olympijské hry (ZOH).

2001 – Američanka Ann Bancroftová a Nórka Liv Arnesenová ako prvé ženy na svete zdolali cca za 90 dní na lyžiach Antarktídu. Na lyžiach prekonali 2700 kilometrov.

2002 – Rudolpha Giulianiho, bývalého starostu amerického New Yorku, ktorý riadil mesto v čase teroristických útokov z 11. septembra 2001, v Buckinghamskom paláci vo Veľkej Británii, pasovali za rytiera. Britská kráľovná Alžbeta II. mu udelila čestný rytiersky titul.

2008 – Austrálsky premiér Kevin Rudd vydal historické vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlnil domorodým Austrálčanom – aborigénom za príkoria z minulosti.

Skladba dňa

1974 – Narodil sa Robbie Williams (rodený Robert Peter Wiliams), Burlemse, Stoke-on-Trent, spevák a skladateľ, staronový člen skupiny Take That. Túto päťčlennú vokálnu formáciu zostavil v roku 1990 manažér Nigel Martin-Smith. V auguste 1992 vydali prvý album s názvom Take That And Party. Rozišli sa vo februári 1996. Vo štvorici (bez Robbieho Williamsa) sa dali opäť dohromady v roku 2005. V novembri 2006 vyšiel úspešný album Beautiful World. Vydali šesť štúdiových albumov, ten šiesty s názvom Progress vyšiel v novembri 2010. V anglickej TOP 40 mali zatiaľ 25 piesní, z nich jedenásť sa dostalo na prvé miesto.Robbie Williams odišiel zo skupiny v júli 1995. Na sólovej dráhe vydal v septembri 1997 prvý album s názvom Life Thru a Lens.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM