Samospráva

Rok 2016 v Dúbravke v znamení školstva

Na školstvo pôjde tento rok viac peňazí. Najväčším investičným projektom v Dúbravke je nová materská škola na Fedákovej.

Ilustračný obrázok k článku Rok 2016 v Dúbravke v znamení školstva
Zdroj: TASR

Skoro dvesto detí bez miesta v materskej škole, sťažnosti, problémy v rodine, trápenia. Dostať dieťa do materskej školy v Mestskej časti Bratislava Dúbravka bol pre mnohých sen, pre šťastnejších dôvod na oslavu.

Tak skončil roky neriešený problém s nedostatkom miest v materských školách. Nové vedenie mestskej časti sa to rozhodlo zmeniť, pripravuje novú štvortriednu materskú školu na Fedákovej ulici, a preto sa aj celý tento rok nesie v znamení školstva. „Nová materská škola na Fedákovej bude najväčší investičný projekt mestskej časti,“ hodnotí prednosta úradu Rastislav Bagar.

Predpisy, termíny, postupy

Zámer novej materskej školy má hotovú projektovú dokumentáciu, projekt teraz ešte prechádza posudzovaním nakoľko spĺňa požiadavky predpisov z pohľadu hygieny.

Po posúdení hygienických požiadaviek a zapracovaní prípadných zmien do projektovej dokumentácie zabezpečí mestská časť vypracovanie podrobnej projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie a realizáciu, následne prebehne verejná súťaž na dodávateľa stavby.

Ide o zákazku, ktorá bude pravdepodobne prekračovať pol milióna eur. Proces výberu dodávateľa prác je tak zo zákona časovo náročný. Pri financovaní pomôže 160-tisíc eur, ktoré získala Dúbravka z ministerstva školstva na rozširovanie kapacít materských škôl, zvyšok bude musieť mestská časť pokryť zo svojho rozpočtu.

Novú materskú školu by chcela Dúbravka otvoriť na jeseň tohto roku.

Chátrala

V budove na Fedákovej, kde má vzniknúť nová materská škola, fungovali od roku 2000 súkromné jasle, v roku 2009 sa však museli vysťahovať, lebo bývalé vedenie mestskej časti tu chcelo zriadiť domov sociálnych služieb pre seniorov . K tomu však nakoniec neprišlo a budova ostala chátrať. V časti sídlil ešte bytový podnik, ten sa vysťahoval uplynulé leto.

Prevažne prázdna a nevyužívaná budova prilákala bezdomovcov, roky sa neupravovala ani záhrada a okolie. „Po prevzatí objektu sme riešili aj jeho zabezpečenie, vypratanie, vyčistenie. Dali sme tam vyrúbať kríky, výsadba okolo budovy sa rozrástla, terén bol neprehľadný a poskytoval útočisko rôznym ľuďom,“ vysvetlil Rastislav Bagar.

Okrem obnovy objektu tak plánuje mestská časť aj nutnú úpravu terénu a nové detské ihrisko v areáli.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM