Od Vás

Rok v komunitnej záhrade

Niekoľko kontajnerov odpadu a rok tvrdej práce delil členov komunity odo dňa, kým bývalú džungľu a smetisko na Dražickej mohli nazvať záhradou. V polovici októbra predstavila návštevníkom plody svojho úsilia štrnácťčlenná komunita, ktorá sa okolo záhrady postupne sformovala.

Ilustračný obrázok k článku Rok v komunitnej záhrade
Zdroj: Dnes24.sk

Gulášom, rozhovormi, a ako inak, aj prácou oslavovali v nedeľu 17. októbra členovia komunity s Dúbravčanmi prvé výročie existencie pilotnej komunitnej záhrady.

Projekt iniciovali a realizovali členovia OZ Dúbravčan a Zelená hliadka na opustenom, zarastenom a odpadkami znečistenom pozemku pod drôtmi vysokého napätia na Dražickej ulici.

Poslanec Tomáš Husár, jeden z autorov a aktívnych realizátorov myšlienky uviedol, že sám neveril, že by zo zanedbaného pozemku plného odpadu mohla byť príjemná záhrada. „Začali sme pred rokom klčovaním náletových drevín a vykopávaním koreňov, ošetrovaním jestvujúcich ovocných stromov, neskôr nás čakalo čistenie kopanej studne, výmena časti oplotenia a bránky a stavba montovanej záhradnej chatky“, hovorí poslanec Husár a dodáva, že cieľom bolo okrem budovania záhrady hlavne budovanie komunity ľudí, ktorí sa rozhodli dokázať , že vlastnou aktivitou a iniciatívnym prístupom možno veci posunúť dopredu.

Ďalší aktivista Peter Víťaz si spomína na začiatky takto: „Začalo sa s veľkým nasadením, no prvotný elán postupne opadával. Avšak po čase, keď už bolo vidieť aké-také výsledky, začali sa ľudia znovu pridávať, dokonca aj náhodní okoloidúci, niektorí len dobrovoľnícky odpracovali pár hodín a viac sa neukázali, ale všetci k nášmu pilotnému projektu pristupovali veľmi pozitívne. A treba povedať, že myšlienku významne podporil aj Bratislavský samosprávny kraj, Magistrát hl. mesta Bratislava či miestne firmy ako JRK Waste Management, Farby Laky Color Center a Parket Interiér s.r.o.

Komunitná záhrada v Dúbravke
15
Galéria
Komunitná záhrada v Dúbravke
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM