Kultúra

Rozdiel medzi životom v demokracii a diktatúre ukázalo žiakom divadlo

Bratislavské bábkové divadlo pripravilo novú hru pre mládež a dospelých. Prvými divákmi boli žiaci zo Základnej školy Pri kríži.

Ilustračný obrázok k článku Rozdiel medzi životom v demokracii a diktatúre ukázalo žiakom divadlo
Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislavskom bábkovom divadle prebehla predpremiéra novej hry pre mládež a dospelých na podklade rovnomennej knihy Ireny Brežnej Na slepačích krídlach. Prvý raz bolo takéto predstavenie spojené i s diskusiou o problematike hry.

Dúbravskí žiaci piateho až deviateho ročníka Základnej školy Pri kríži mali tú česť byť prvými divákmi a diskutérmi zároveň.

Socializmus 50-tych rokov

V divadle spoznali hru, ktorá rozpráva príbeh o dospievajúcom dievčati, vyrastajúcom v socialistickom Československu 50-tych rokov. S týmito rokmi je spojené budovateľské nadšenie a veľkolepé vízie o dokonale rovnoprávnej a spravodlivej spoločnosti, ale i tvrdé represie, strach a vykonštruované obvinenia.

Je to obdobie, ktoré navždy pozmenilo osudy mnohých rodín. Taký je i príbeh Jany, dievčaťa, ktorému jedného dňa z ničoho nič zmizne mama. Jana netuší, kam sa mohla podieť a jej blízki o zmiznutí záhadne mlčia.

Mladé dievča prežíva nekonečný strach. Nie je si istá, či mama vôbec žije. Nakoniec sa náhodne dozvedá krutú pravdu. Za všetkým je opäť otcovská ruka vodcu, ktorá chráni spoločnosť od nákazlivých buržoáznych prežitkov a individualít s vlastným názorom.

Inscenácia nielenže predstavuje deťom cez konkrétny príbeh obdobie, ktoré sa pomaly vytráca z kolektívnej pamäte, ale i provokuje diskusiu o tom, ako politický režim ovplyvňuje životy jednotlivcov, či aký je rozdiel medzi životom v demokracii a diktatúre.

Podnetná diskusia

Po záverečnom potlesku dostali priestor na vyjadrenie i diváci. Mladší žiaci sa stotožnili s príbehom vekovo blízkej hrdinky a problému zmiznutej mamy. Starší vnímali i spoločensko-politický rozmer príbehu, vďaka čomu sa rozvinula podnetná diskusia na viacerých úrovniach, osožná nielen divákom, ale i tvorcom inscenácie, ktorí si takto mohli overiť účinnosť a zrozumiteľnosť použitých umeleckých prostriedkov.

Deti zo Základnej školy Pri kríži sa ukázali ako vnímaví a inteligentní diváci, ktorí napriek rozdielu niekoľkých desaťročí a generácií dokázali pochopiť a precítiť závažnosť a zložitosť nastolenej témy a orientovať sa i v náročných umeleckých prostriedkoch, založených predovšetkým na divadelnej metafore.

Bratislavské bábkové divadlo tak získalo cennú spätnú väzbu a ZŠ Pri kríži zaujímavý doplnok ku školskému vzdelávaniu i provokatívnu tému na debatu v škole, či s rodičmi.

Bábkové divadlo pre mládež a dospelých
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM