Alexandra Húsková Správy

Slovnaft spúšťa novú prevádzku, pripravte sa na zvýšenú hlučnosť

Obyvateľov Podunajských Biskupíc a Ružinova môže počas nasledujúcich dní vyrušiť zvýšený hluk. Netreba sa však obávať, dôvodom je testovanie novej prevádzky v rafinérii Slovnaft.

Ilustračný obrázok k článku Slovnaft spúšťa novú prevádzku, pripravte sa na zvýšenú hlučnosť
Zdroj: TASR

Najnovšia výrobná jednotka LDPE4 v rafinérii Slovnaft postúpila do ďalšej fázy – skúšobnej prevádzky. Do zariadení LDPE4 už začnú prúdiť vstupné suroviny na výrobu finálneho produktu – nízkohustotného polyetylénu.

V týchto dňoch sa uskutoční prvá úradná skúška reaktora, pri ktorej budú okrem iného testované aj bezpečnostné systémy.

„Súčasťou testov je zvýšená hladina hluku na mieste výrobnej jednotky na úrovni 120 – 140 decibelov v trvaní desiatok sekúnd,“ uvádza spoločnosť.

Tento sprievodný úkaz testov môže vzniknúť kedykoľvek počas dňa aj noci. „Nová jednotka je v dostatočne veľkej vzdialenosti od najbližších obývaných zón. Každopádne sa budeme snažiť eliminovať hluk najmä v nočných hodinách,“ informoval Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft.

„Nová prevádzka nám umožňuje vyrábať nové typy polyetylénu s vyššou kvalitou, s minimálnymi emisiami, vyššou bezpečnosťou pri jej prevádzkovaní a nižšou energetickou spotrebou,“ informuje spoločnosť.

Jednotka nahradí všetky predchádzajúce prevádzky výroby polyetylénu v Slovnafte. Pozrite si, ako sa stavala : OBRAZOM: Ako vyzerá nová prevádzka v Slovnafte?

Do vybudovania výrobnej jednotky s najmodernejšími technológiami a pridružených súčastí, ktoré zahŕňajú aj rekonštrukciu Etylénovej jednotky, výstavbu logistickej infraštruktúry a ďalšie technológie, Slovnaft investoval viac ako 300 miliónov eur.

Prečítajte si aj: Odstavovanie výrobných jednotiek v Slovnafte bude sprevádzať zvýšený hluk a zápach. Kde boli namerané najvyššie hodnoty hluku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM