Od Vás

Tvoria sochy pílou

Na stretnutí z celého Slovenska je zastúpená aj Dúbravka.

Ilustračný obrázok k článku Tvoria sochy pílou
Zdroj: Dnes24.sk

Trinásť rezbárov z celého Slovenska od minulej soboty vyrezáva drevené sochy na Meliškovie dvore neďaleko Detvy. Medzi nimi päť Bratislavčanov – z Dúbravky, Petržalky a Starého mesta. Väčšina rezbárov je zameraná na rezbu motorovou pílou, no niektorí sa venujú aj klasickej rezbe dlátami. Podujatie už tradične organizuje Detvianska umelecká kolónia (DUK).

„Schádzame sa už deviatykrát, počas tých rokov sa tu vystriedalo vyše päťdesiat rezbárov,“ hovorí zakladateľ DUK Jaroslav Macek a dodáva, že vždy na konci rezbárskych turnusov sa koná vernisáž výstavy. „Pri guláši sa stretávajú miestni umelci, rezbári, maliari, výrobcovia fujár, detvianskych krížov či črpákov s našimi rezbármi a vymieňajú si skúsenosti,“ hovorí Macek.

Dlhoročného metodika sympózia Jožka Šarmana pre dlhodobú zaneprázdnenosť nahradil Andrej Janoška, umelecký pedagóg zo Žiaru nad Hronom: „Od tvorby komorných sošiek a reliéfov rezbári postupne prechádzajú na prácu s carvingovou pílou a vytvárajú väčšie solitéry do exteriéru. Aj tak možno z istého uhla pohľadu charakterizovať osem rokov činnosti rezbárskeho sympózia, pretože vývoj niektorých rezbárov som mal možnosť pozorovať od začiatku,“ hovorí Andrej Janoška a dodáva, že technika sa môže vyvíjať, princíp tvorby je však v podstate stále rovnaký a v konečnom dôsledku na rad vždy prídu aj klasické dláta a brúsny papier.

Dôležitá je invencia, priestorová predstavivosť a vkus autora. Keby Michelangelo poznal elektrickú brúsku, iste by ju bol používal.

Väčšina sôch bude vystavená v galérii Detvianskej umeleckej kolónie, väčšie diela však už dva roky tvoria umeleckú výzdobu detvianskeho námestia. Rezbárov už tradične podporuje aj detvianska samospráva a sympózium má dobré meno po celom Slovensku.

Sochy pílou
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM