Úrad pre verejné obstarávanie zvažuje postup voči nastaveniu tendra na osvetlenie

Súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia pritom opäť predĺžili. Ponuky k tendru môžu záujemcovia predkladať najnovšie až do 12. marca.

Ilustračný obrázok k článku Úrad pre verejné obstarávanie zvažuje postup voči nastaveniu tendra na osvetlenie
Zdroj: Mesto Žilina

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) posudzuje a zvažuje svoj postup voči doterajšiemu priebehu a nastaveniu súťaže na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave magistrátom. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa úradu Janka Zvončeková.

Politikárčenie?

Hlavné mesto však trvá na tom, že celý proces prebieha transparentne a striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní. „Odmietam akékoľvek obvinenia,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Mestskí poslanci opakovane žiadajú primátora, aby túto súťaž zrušil, pretože je podľa nich vo viacerých bodoch dôvodné podozrenie z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. V tomto zmysle podali i podnet na ÚVO. Primátor však tieto tvrdenia pokladá za politikárčenie.

Súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia pritom opäť predĺžili. Ponuky k tendru môžu záujemcovia predkladať najnovšie až do 12. marca. V neskoršom termíne sa majú otvárať i obálky s ponukami, a to 26. marca. Primátor tvrdí, že súťaž predlžujú otázky, ktoré kladú jej účastníci.

„Ukončenie procesu obstarávania nekontroluje jeho obstarávateľ sám, ale rozhodujú o tom jeho účastníci tým, ako sa správajú, ako sa námietkujú a využívajú rôzne procesné úkony. To sa teraz v Bratislave deje. Tým, že je to náročný systém, tak účastníci kladú nové a nové otázky,“ vysvetlil Nesrovnal a dodal, že v tomto smere vníma tvrdý konkurenčný boj. Pri vyhlásení tendra koncom mája 2017 sa pritom predpokladalo, že sa budú ponuky predkladať do 10. júla 2017. Neskôr sa tento termín niekoľkokrát zmenil.

Súťaž

V súťaži na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chce mesto s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Hlavné mesto v súčasnosti zabezpečuje prevádzku verejného osvetlenia na základe dočasnej zmluvy s doterajším dodávateľom služby, spoločnosťou Siemens.

Dočasná zmluva má podľa magistrátu vyriešiť preklenovacie obdobie do ukončenia verejnej súťaže. ÚVO však zároveň začal kontroly priamych rokovacích konaní zadaných magistrátom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM