Vodiči budú musieť byť ostražitejší: Polícia chce viac chrániť chodcov na priechodoch

Väčšiu ochranu pre chodcov plánuje polícia dosiahnuť legislatívnymi zmenami. Na priechode by chodec mohol mať absolútnu prednosť.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči budú musieť byť ostražitejší: Polícia chce viac chrániť chodcov na priechodoch
Zdroj: TASR

Polícia plánuje legislatívne zmeny, aby viac chránila chodcov na priechodoch pre chodcov. Uviedol to viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

Absolútna prednosť

„Chceme ísť po vzore tých krajín, ktoré to majú zakotvené v legislatíve, že ten chodec má vlastne absolútnu prednosť už len z toho úmyslu, že sa blíži k priechodu pre chodcov. Vodič motorového vozidla bude musieť byť ostražitejší,“ povedal Ábel.

Konkrétne to znamená, že chodec bude mať prednosť už vtedy, ak je zrejmé, že chce na priechod vstúpiť. Vodiči tak budú musieť pred priechodmi znížiť rýchlosť auta na takú úroveň, aby boli schopní svoje vozidlo zastaviť. Čiže, aj keď je v obci dovolená maximálna povolená rýchlosť 50 kilometrov za hodinu, ak si to situácia vyžiada, budú jazdiť pomalšie.

V minulom roku zomrelo na slovenských cestách 49 chodcov. „Ale 20 percent ich bolo usmrtených na priechode pre chodcov,“ upozornil Ábel.

Neskúsení vodiči

Polícia plánuje aj zmeny v prípade vodičov, ktorí nemajú dostatočnú prax a jazdia kratšiu dobu ako dva roky. „Z 3,5 milióna vodičov ich máme osem percent, ale na smrteľných dopravných nehodách sa podieľajú 20 percentami,“ informoval Ábel. Pokiaľ takýto vodič závažnejším spôsobom poruší zákon o cestnej premávke a pokiaľ sa u neho vyskytne recidíva, to znamená druhé porušenie zákona závažnejším spôsobom, polícia mu zadrží vodičský preukaz a bude musieť absolvovať aj preškolenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM