Kultúra

A už máme 30! Umelecká škola oslavuje

A už máme 30. Kultúrny program k 30-temu výročiu Základnej umeleckej školy Eugena Suchoňa v Dome kultúry Dúbravka.

Ilustračný obrázok k článku A už máme 30! Umelecká škola oslavuje
Zdroj: Dnes24.sk

Základná umelecká škola Eugena Suchoňa, ktorá pôsobí na Batkovej ulici v Dúbravke, tento rok oslavuje. Ako inak kultúrou a umením. Na 19. oktobra pozýva preto na kultúrny programom pod názvom A už máme 30 do Domu kultúry Dúbravka. Večer so žiakmi a pedagógmi školy sa začne o 17tej. Vstup je voľný.

Štyri odbory

Základná umelecká škola vznikla presne 25. augusta 1986. V školských priestoroch na Batkovej 2 pôsobí ZUŠka od roku 2001. Vtedy sa podarilo škole dostať všetky svoje odbory pod jednu strechu, čo ZUŠka je štvorodborovou umeleckou školou. Vyučuje hudobný, tanečný, výtvarný a literárno-dramatický odbor.

Najpočetnejší je tradične hudobný odbor, kde sa žiaci po absolvovaní takzvaného prípravného štúdia môžu učiť hrať na klavíri, keyboarde, akordeóne, husliach, violončele, gitare, bicích nástrojoch, zobcovej flaute a môžu sa začať učiť aj spievať. Pre starších škola ponúka aj učenie sa na elektrickej a basovej gitare, kontrabase, priečnej flaute, saxofóne, trúbke, tenore, barytóne, lesnom rohu alebo sa môžu venovať hudobnej kompozícii.

Malých i väčších hudobníkov vidno a najmä počuť na rôznych podujatiach mestskej časti, Bratislavy či školských koncertoch. Výtvarný odbor je najúspešnejší, čo sa týka účastí na rôznych súťažiach doma aj v zahraničí. Dve pedagogičky sprevádzajú a učia deti rôznym technikám – maľba, kresba, grafika, modelovanie, rôzne dekoračné činnosti, kombinované techniky.

Farebná Klnka

Špecifický je tanečný odbor. Podobne ako pri výtvarnom aj sem prichádzajú už päťročné deti. Začínajú v takzvanom prípravnom štúdiu a potom pokračujú v objavovaní klasického, moderného, scénického a ľudového tanca.

Pod základnú umeleckú školu patrí v Dúbravke i mimo nej známy detský folklórny súbor KLNKA a aj možno pre niektorých neznáma Badula. Ide o tanečnú skupinu dievčat všetkých vekových kategórií – od predškoláčok po dospelé ženy. Za rok sa za bránami školy na Batkovej učí, baví, tvorí asi osemsto žiakov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM