Železnice pripravujú zrekonštrukciu budovy Hlavnej stanice, zmiznú aj bariéry

Hoci sa komplexná rekonštrukcia Hlavnej stanice ešte ani zďaleka neblíži, železnice plánujú aspoň malé rekonštrukčné práce, ktoré rozhodne potešia.

Ilustračný obrázok k článku Železnice pripravujú zrekonštrukciu budovy Hlavnej stanice, zmiznú aj bariéry
Zdroj: Modulor

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) momentálne analyzujú právny stav, ktorý môže nastať po vypovedaní zmluvy uzatvorenej medzi mestom Bratislava a firmou Transprojekt na rekonštrukciu ŽST Bratislava hlavná stanica a Predstaničného námestia. ŽSR majú s firmou Transprojekt uzatvorenú zmluvu na prenájom pozemkov.

Zmluva stále platí

„V tomto prípade je potrebné kroky ŽSR a mesta Bratislava koordinovať. ŽSR poskytnú súčinnosť hlavnému mestu pri riešení problematiky hlavnej stanice a predstaničného námestia. Avšak vopred nebudú možné kroky medializovať, keďže zmluva tak s mestom, ako aj zmluva o prenájme pozemkov je stále v platnosti,“ Bratislava24.sk informovala Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR.

Mimo vyššie uvedeného, doposiaľ nezrealizovaného projektu, však ŽSR v súvislosti s projektom štandardov železničných staníc a povinností ŽSR vyplývajúcich zo stavebného zákona ako správcu objektu, pripravujú realizáciu menších úprav, ktorých cieľom je zvýšiť kvalitu a komfort cestovania.

„Ide o menšiu rekonštrukciu výpravnej budovy a prislúchajúcich objektov, kde je už schválená projektová dokumentácia a v súčasnej dobe ateliér Modulor zabezpečuje inžiniersku činnosť k tejto stavbe,“ vyjadrila sa Pavliková.

Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Bezbariérové prístupy

Jej výsledkom by malo byť vydanie právoplatného stavebného povolenia. Po jeho vydaní sa bude realizovať výberové konanie na zhotoviteľa stavby a až po jeho úspešnom ukončení sa môže začať realizácia stavby.

Okrem toho ešte ŽSR pripravujú prestavbu nákladných výťahov na nástupištia na osobné výťahy, čo zabezpečí aj prístup pre imobilných. Zároveň bude vybudovaný kamerový systém a zrealizovaná prekládka nízkonapäťových rozvodov. Realizáciu týchto dvoch stavieb predpokladajú železnice v roku 2017.

Plánované riešenie štandardov budovy tejto železničnej stanice a priľahlých objektov sa bude realizovať v exteriéri i v interiéri.

„Stavba zostáva v tvarovo nezmenenej podobe, ako sa v súčasnosti nachádza, avšak výzorovo a kvalitatívne zmení svoju podobu do času komplexnej rekonštrukcie celej stanice,“ uzavrela Pavlíková.

Vizualizácie návrhu rekonštrukcie si môžete pozrieť TU.

Hlavná stanica
20
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM