Nedržte sa zabehanej tradície - uvarte si kapustnicu na viacero spôsobov

Vôňa a chuť kapustnice patrí neodmysliteľne k Vianociam. Určite vlastníte recept, ktorý sa vo vašej rodine dedí z generácie na generáciu. Občas však nezaškodí vyskúšať niečo nové.

Vianoce bez tradičnej kapustnice si vie predstaviť iba málokto. Počas sviatkov rozvoniava v každej rodine. Uvarí sa vždy veľký hrniec, aby jej bolo dosť aspoň od vianočných sviatkov do Silvestra. Kapustnica dlhším skladovaním na kvalite vôbec nestráca. Práve naopak, čím je v hrnci dlhšie, tým je lepšia.

Ak by ste mali tento rok chuť vyskúšať niečo nové, ponúkame vám niekoľko receptov na kapustnicu z rôznych kútov Slovenska.

Vianočná kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 000 g kvasenej kapusty
  • 400 g bravčového mäsa údeného
  • 200 g klobásy
  • 50 g sušených húb
  • cesnak
  • bravčová masť
  • cibuľa
  • 300 g zemiakov

Na masti osmažíme na drobno nasekanú cibuľu a pridáme kvasenú kyslú kapustu. Orestujeme a zalejeme vodou. Do hrnca ku kapuste pridáme celé klobásy, kus údeného mäsa vcelku a varíme asi jeden a pol hodiny. Potom klobásy a údené vyberieme, pridáme zemiaky pokrájané na kocky, sušené hríby a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Údené mäso a klobásy nakrájame na kocky a vložíme naspäť do hrnca. Premiešame a dochutíme roztlačeným cesnakom. Môžeme pridať aj sušené slivky.

Oravská kapustnica

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • pol litra kapustovej šťavy
  • hrsť sušených húb
  • 2–3 údenáče
  • dva strúčiky cesnaku
  • 1,5 kg zemiakov

Kapustu, šťavu, huby a cesnak dáme variť. Po pol hodine varenia pridáme údené ryby – dávame pozor, aby sa nám nerozvarili. Môžeme použiť aj sieťku, do ktorej ich vložíme. Potom ryby vyberieme a kapustnicu dochutíme. Ku kapustnici uvaríme zemiaky, ktoré pretlačíme spolu s maslom a mletou červenou paprikou. Všetko dáme na jeden tanier – porciu zemiakov dolejeme kapustnicou.

Pôstna kapustnica

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 bobkové listy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • cukor
  • hladkú múku
  • 150 ml smotany
  • 100 g sušených húb

Podľa chuti premytú kyslú kapustu dáme do hrnca, pridáme bobkový list, štipku soli i cukru a sušené huby. Počas varenia kapustnice očistíme cesnak, nakrájame ho na plátky a pridáme do polievky. Keď sú hríby a kapusta hotové, prilejeme smotanu. Hladkú múku a vodu zmiešame, polievku zahustíme a necháme na ohni ešte aspoň desať minúť. Potom podľa potreby vylepšíme soľou, cukrom alebo citrónovou šťavou podľa uváženia.

Raw Vianočná Kapustnica

Na kapustový základ potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • 1 PL olivového oleja
  • sušené slivky
  • sušené huby
  • sušené jabĺčka aj hrušky

Pred prípravou scedíme z kapusty vodu a pridáme korenie a olej na dochutenie. Kapustu nakrájame a dobre zmiešame s korením. Niekoľko kusov sliviek namočíme do vody aspoň na hodinku, aby zmäkli a primiešame ich do kapusty. Pridať môžeme aj domáce jabĺčka a hrušky (tiež ich treba na chvíľu namočiť a potom pridať ku kapuste). Všetko necháme odstáť.

Huby si môžeme tiež nasušiť vlastné. Nakrájame si šampiňóny alebo portobello huby na plátky, pokvapkáme ich marinádou zo sójovej omáčky, citróna, olivového oleja či čierneho korenia a necháme asi 4 hodiny sušiť v sušičke. Môžeme nimi kapustnicu na záver ozdobiť.

Na polievku budeme potrebovať:

  • 3 až 4 deci šťavy z kapusty
  • 1/4 červenej papriky
  • 3 ks sušených sliviek
  • 2 ks sušených húb
  • 2 PL kyslej kapusty
  • 3–4 ČL drvenej rasce
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 1 ČL červenej papriky
  • 2 PL sójovej omáčky
  • štipku himalájskej soli

Slivky si opäť necháme aspoň hodinu zmäknúť vo vode. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme. To je celé, stačí nabrať trochu kapusty, zaliať kapustovým “smoothie”, pridať huby a môžeme jesť. Kapustnicu môžeme nechať zohriať do teploty 42 stupňov, ak nemáte radi úplne studené polievky.

Zdroj: internet
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM