Od Vás

Plamienkovské stretnutie v knižnici odbúravalo strach

Dúbravská knižnica zorganizovala citlivé stretnutie školákov pri čítaní knižky Dobrodružstvá Ajky a Grofa v krajine sopiek, ktorú vydala neštátna zdravotnícka organizácia Plamienok.

Ilustračný obrázok k článku Plamienkovské stretnutie v knižnici odbúravalo strach
Zdroj: Dnes24.sk

V marci tohto roku vyšla krásne ilustrovaná a myšlienkovo bohatá knižka pre deti, ale aj dospelých pod názvom Dobrodružstvá Ajky a Grofa v krajine sopiek. Vydala ju neštátna zdravotnícka organizácia Plamienok. Miestnu knižnica v Dúbravke zaujala, a jej tvorcov a hrdinov pozvali na návštevu a debatu.

Do priestorov na Sekurisovu tak zavítali detská psychologička Dáša Stašová a hrová terapeutka Katka Čakajdová a spolu s nimi prišli aj postavičky z príbehu, šesťročné dievčatko Ajka a jej psík Grof. Na besedu pozvala knižnica deti zo Základnej školy Nejedlého.

Strach

Plamienok poskytuje deťom paliatívnu liečbu a starostlivosť ťažko chorých detí v domácom prostredí. Pracuje s deťmi, ktorých život visí na vlásku a celý tím pracovníkov vie, že musia byť pripravení aj na tú najhoršiu alternatívu, akou je odchod z tohto sveta, z kruhu svojich najbližších.

Na stretnutí sa poukázalo aj na to, že častou príčinou strachu u dieťaťa, sme my, dospelí, rodičia. Knižnica si preto dala za cieľ „plamienkovským“ stretnutím strach odbúrať.

Prehnaný sklon niektorých rodičov ustavične dieťa ochraňovať býva závažnou chybou a nevedie k ničomu dobrému. Narobí sa tým viac škody ako úžitku, napríklad naviazanosťou dieťaťa len na samotných rodičov v nich narastá sústavný strach z možnej straty rodiny a podobne.

Miestna knižnica chcela touto aktivitou okrem iného podporiť aj organizáciu Plamienok, a poukázať na potrebu existencie takéhoto zariadenia.

Vlastná vnútorná sila

Cez príbeh v knižke sa na stretnutí v knižnici ukázalo, ako je dôležité objaviť vlastný zdroj šťastia a sily v sebe samom a nestratiť svoje ja za žiadnych okolností, nájsť v sebe vždy dostatok sily ísť ďalej a tešiť sa zo života a svojho jedinečného a neopakovateľného detského sveta.

Deťom sa mimoriadne páčila zoznamka s Ajkou a psíkom Grofom, a samotné zážitkové čítanie z knižky prežívali celým svojím srdcom.

Malí čitatelia mali dosť odvahy pýtať sa, na všetko, čo ich v príbehu prekvapilo, zaujalo a všetci do jedného boli súdržnými k bolesti a smútku hlavnej hrdinky a pochopili, že hoci Ajka prišla o vlastnú mamičku, život nedrží v ruke len „čierneho Petra“.

Tvorenie tímu

Kvalitu besedy obohatilo aj o oživenie dobrých vzájomných vzťahov medzi spolužiakmi. Deti si precvičili prácu v tíme, zahrali si schovávačku medzi knihami, iniciatívne kreslenie, logické hádanky, popracovali so svojimi emóciami a zvládnutím všetkých úloh sa citovo veľmi zblížili. Bola medzi nimi veľká súdržnosť a dokázali si hravo vzájomne odpustiť aj drobné chyby pri riešení úloh.

Na stretnutí v knižnici sa deti stimulovali k zvýšeniu aktivity smerom k sebe samým, rozvinula sa filantropiu a celé dopoludnie všetci účastníci v sebe zapálili plameň radosti a šťastia.

A to doslova, veď každý žiak dostal predkreselenú papierovú žiarovku a sám do nej vpísal svoje krédo zdroja svetla vo svojom živote a obrázok aj vyfarbil farbou, ktorá mu je najmilšia.

Vnútornú harmóniu a pokoj deťom pomohol získať aj kúzelný náhrdelník z vulkanického kameňa a mnohé z nich si pri jeho stískaní zaželalo svoje najhlbšie osobné priania. Snáď budú aj vypočuté a do bodky splnené.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM