Od Vás

Po Dúbravke sa pohybujú diviaky

Pri Inštitúte pre verejnú správu si diviačie rodiny urobili ležovisko.

Ilustračný obrázok k článku Po Dúbravke sa pohybujú diviaky
Zdroj: Dnes24.sk

Sťažnosti, obavy, fotografie. To všetko sa spája s pohybom divej zveri na okrajoch dúbravského sídliska.

Premnožené diviaky, srnčia zver i líšky pozorujú ľudia najmä na Saratovskej v smere na Devínsku Novú Ves, pri nákupnom centre Bory Mall. Na ulici M. Sch.Trnavského nad Inštitútom pre verejnú správu (IVS) si najnovšie vytvorili ležovisko zrejme vraj až dve diviačie rodiny s tuctom mladých.

Keďže diviačice, ktoré chránia mladé, by za istých podmienok mohli byť nebezpečné, možnosti ďalšieho postupu prerokoval vicestarosta Dúbravky Ľuboš Krajčír za prítomnosti riaditeľky IVS Jarmily Tvrdej, zástupcov mestskej polície a Poľovného združenia PS Klenovica Mareka Martinoviča.

Ten uviedol, že až do 1. júla sú diviaky hájené, čiže sa nesmú strieľať, v prípade ohrozenia je možná výnimka na odstrel, ktorú však musí povoliť Ministerstvo pôdohodpodárstva. Odstrel na sídlisku je navyše tiež problémom.

Mestská časť chce preto preveriť aj možnosť ako diviačie rodiny premiestniť do menej obývanej lesnej lokality. Špecifická situácia vzniká jednak v dôsledku premnoženia diviačej zveri a aj preto, že lesná zver je zo svojho prirodzeného prostredia postupne vytláčaná výstavbou aj výrubom lesa.

Podľa názoru Mareka Martanoviča môže byť diviačica nebezpečná, keď chráni svoje mladé. Preto vyzýva aj psíčkarov, aby nepúšťali svojich miláčikov voľne, pretože prirodzený pud núti psy prenasledovať zver a takto ju vyprovokovať k útoku. Nabáda tiež k opatrnosti pri prechádzkach či behu v lese.

Odporučil, aby inštitút zatiaľ vymedzil územie diviačieho ležoviska výstražnými páskami a zákazom vstupu na pozemok, kým sa nerozhodne, ako ďalej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM