RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok bude zamračený, oslávenkyňou je Alžbeta

Pranostika na dnes hovorí: "Ak v novembri hrmí, sneží, úrodný rok za tým beží." Meniny oslavuje Alžbeta. Zamračené, na juhu občasný dážď. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok bude zamračený, oslávenkyňou je Alžbeta
Zdroj: YouTube.com

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny oslavuje Alžbeta

Ženské meno Alžbeta má hebrejský pôvod, je novozákonné a v preklade znamená „Bohu zasvätená“. S Betkami, Betuškami, Alžbetkami, ako ich nazývame, sa na Slovensku stretávame len niekedy.

Alžbety, ktoré oslavujú meniny 19. novembra, sú citovo založené ženy. Sú sympatické, majú dobré vystupovanie a vedia sa jasne vyjadrovať. Podľa Alžbety musia štúdiá vyústiť do presného cieľa. Takmer vždy sa usilujú v kariére rýchlo napredovať k vyššej pozícii.

Chcú si získať náklonnosť okolia a len nerady sa vzdávajú nadobudnutých výhod. Citový život si tieto ženy utajujú a je plný vzplanutí. Chcú, aby ich druhí chápali, ale ich odmerané správanie im v tom veľmi nepomáha.

Keď sú šťastné, zdravie im slúži, keď sa utápajú v zachmúrenosti, ide to s nimi aj zdravotne „dolu kopcom“. Ich slabinami sú hrdlo a štítna žľaza.

Stalo sa doma

1514 – Uhorský snem prijal sústavu zákonov – Tripartitum, ktorými sa v krajine zaviedlo nevoľníctvo.

1819 – V novozaloženom učiteľskom ústave v Spišskej Kapitule sa začalo vyučovanie. Učiteľský ústav bol prvou školou tohto typu na Slovensku a v celom dovtedajšom Uhorsku.

1944 – Na priamy zásah Úradu propagandy bolo zastavené vydávanie časopisov Elán, Tvorba a Cirkevné listy.

  • Nemecké vojenské jednotky vypálili obec Tokajík.

1957 – Za nového československého prezidenta bol zvolený prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) Antonín Novotný.

1989 – Nežná revolúcia: V Bratislave vzniklo politické občianske hnutie Verejnosť proti násiliu (VPN).

2004 – Severné Slovensko zasiahla silná víchrica, ktorá najviac zničila Vysoké Tatry. Zničený bol porast na rozlohe 12.600 hektárov a poškodila pri tom 2,8 milióna m3 (metrov kubických) dreva.

Stalo sa vo svete

1942 – Druhá svetová vojna: V bitke pri Stalingrade začali sovietske jednotky pod vedením generála Georgija Konstantinoviča Žukova rozsiahlu útočnú operáciu, ktorá obrátila výsledok bitky v prospech Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1946 – Vo Francúzsku v Paríži sa začalo prvé zasadanie generálnej konferencie Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

1949 – Rainier III. bol slávnostne intronizovaný za monacké knieža. Kniežaťom bol do svojej smrti 6.4.2005.

1969 – Apollo 12 pristálo na Mesiaci, astronauti Charles Conrad a Alan Bean vystúpili na jeho povrch.

1976 – Konalo sa referendum o novej alžírskej ústave, v ktorom sa 99,1 percent voličov vyslovilo za predložený návrh ústavy, ktorý vytyčoval cieľ vybudovať z Alžírska socialistickú spoločnosť v zhode s arabskými a islamskými tradíciami.

1977 – Vtedajší egyptský prezident Anwar Sadat navštívil ako vôbec prvý arabský líder Izrael.

1985 – Vo švajčiarskej Ženeve sa uskutočnilo po viac ako šesťročnej prestávke stretnutie lídrov Spojených štátov amerických (USA) a Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR), čo vlastne bola aj prvá schôdzka medzi vtedajším americkým prezidentom Ronaldom Reaganom a vtedajším najvyšším predstaviteľom ZSSR Michailom Gorbačovom.

1996 – Vo Vatikáne prijal vtedajší pápež Ján Pavol II. kubánskeho prezidenta Fiedela Castra.

1997 – V USA sa v Des Moines narodili sedmorčatá – štyria chlapci a tri dievčatá.

2005 – Princ Albert II. bol slávnostne intronizovaný za monacké knieža. Na tróne vystriedal svojho otca Rainiera III., ktorý zomrel 6.4.2005.

2011 – Syna zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, Sajfa Isláma, zadržali v južnej časti Líbye. Medzinárodný trestný súd (International Criminal Court – ICC) vydal v júni 2011 zatykače na Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a bývalého šéfa tajných služieb Abdulláha Sanúsího, pre obvinenia zo zločinov proti ľudskosti. Sajf Islám bol na úteku odvtedy, ako líbyjské revolučné sily dobyli rodné mesto jeho otca, Syrtu.

2012 – Vtedajší 44. prezident USA Barack Obama ako prvý úradujúca hlava štátu USA navštívil Mjanmarsko (bývalá Barma).

Skladba dňa

1964 – Narodil sa Pavol Drapák, Bánovce nad Bebravou, exspevák skupiny Metalinda. S hudbou začínal na strednej škole. Neskôr bol lídrom zoskupenia S Band. V roku 1986 prišiel do skupiny Metalinda, za mikrofónom vystriedal Dušana Horeckého. Ešte v roku 1986 vydali aj prvý singel Každý chce ľúbiť. V roku 1986 vystúpili aj na Bratislavskej lýre s pesničkou Loď pre päť miliárd, obsadili štvrté miesto. V roku 1990 vydali debutový album Metalinda, hitom z neho sa stala pieseň Ján Amos džínový. Po vydaní desiateho albumu Zavesení v prievane v roku 2000 Drapák zo skupiny odišiel. V roku 2002 vychádza jeho debutový sólový album Už prišiel čas, z neho je aj úspešná skladba Skús ma nájsť. V roku 2004 vydal druhú sólovku s názvom Pra-bra a v roku 2007 album Palo Drapák 3.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM