Tlačové správy

SVET O SLOVENSKU: “Mystický” hrad Devín zaujal Bangladéš

Legendárny hrad týčiaci sa na sútoku riek Dunaj a Morava prilákal svojou krásou a históriou aj novinárku z ďalekej Ázie. Síce v niektorých veciach trochu preháňa, ale radi jej to odpustíme.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: “Mystický” hrad Devín zaujal Bangladéš
9
Galéria
Zdroj: TASR

Hrad Devín je mimoriadny v toľkých smeroch, že len ťažko hľadá konkurenciu medzi inými slovenskými hradmi – má mimoriadne starobylú históriu, ktorá siaha do ôsmeho storočia, leží na strategickom mieste sútoku dvoch hraničných riek a v neposlednom rade ponúka mimoriadne krásnu scenériu, ktorá k nemu ťahá rovnako turistov ako aj domácich na pravidelné prechádzky. Obzrieť si ho prišla aj novinárka z bangladéšskeho portálu Dhaka Tribune.

Mystické miesto

“Hrad Devín je jedným z najdôležitejších archeologických miest nielen na Slovensku ale aj v strednej Európe… vydala som sa do malej slovenskej obce Devín, aby som navštívila toto mystické a tajomné miesto,” píše autorka článku pre Dhaka Tribune.

Novinárka z Bangladéša správne uvádza, že hrad Devín je jedno z najdôležitejších historických miest na Slovensku a tak sa z neho stal národný symbol. V jednej veci však prestrelila: “Slovo “Devín” sa stalo synonymom pre všetko typicky slovenské,” píše Dhaka Tribune a nevedno, kto autorke takúto zvláštnu informáciu poskytol.

Romantika i fascinujúca história

Článok podrobne a presne vymenúva najdôležitejšie míľniky v histórii hradu. Pripomína, že má za sebou “dlhú a komplikovanú minulosť, pričom prechádzal z rúk do rúk mnohých kráľov, kniežat, rytierov a šľachty. V roku 1809 po obliehaní Pressburgu ho vyhodila do vzduchu Napoleonova armáda na príkaz samotného francúzskeho velikána. Ruiny hradu sa stali mementom komplikovanej a fascinujúcej histórie Slovenska,” uvádza Dhaka Tribune.

Prípadných turistov z Bangladéša určite zaujme aj lákavý popis atmosféry Devína: “Pocit z hradu je mimoriadny. Keď sa túlate po jeho ruinách, precítite jeho históriu. Jeho strategický význam potvrdzuje úchvatný výhľad na mesto i sútok dvoch riek pod ním. Je zrejmé, prečo si zvolili právo túto impozantnú lokalitu.”

Autorka nevynecháva ani zmienku o Panenskej vežičke a súvisiacej legende, ktorá dotvára podmanivé čaro miesta. “Devínske bralo a príjemná atmosféra popri rieke vytvárajú úžasnú a romantickú atmosféru,” uzatvára Dhaka Tribune.

Foto: ilustračné

Hrad Devín - národná kultúrna pamiatka
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM