VIDEO: Na ostrove Sihoť ukázali unikátny historický zdroj pitnej vody z roku 1886

Mesto Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa aj tento rok zapojili do podujatia Noc múzeí a galérií 2019, ktoré sa koná túto sobotu.

Zdroj: Dnes24.sk

Ostrov Sihoť ako vhodné miesto pre zdroj pitnej vody v rokoch 1881 – 1882 preskúmal a určil Bernhard Salbach, drážďanský stavebný radca, ktorý navrhol doteraz funkčný systém zásobovania historického centra Bratislavy pitnou vodou.

Pôvodné zariadenie bratislavskej vodárne pozostávalo zo studne na ostrove Si- hoť a potrubia dĺžky 1,7 km, ktoré viedlo pod ramenom Dunaja do čerpacej stanice v Karlovej Vsi. Súčasťou zariadenia bolo výtlačné potrubie, ktoré smerovalo do zemného vodojemu na Oslom vrchu (Mudroňova ulica) a zásobnej vodovodnej siete v uliciach, ktorá v roku 1886 merala 28 km.

Voda pre hlavné mesto

Prvá studňa bola vybudovaná v rokoch 1884 – 1886. Ide o kopanú studňu kruhového tvaru s priemerom 250 cm. Jej dno je približne 7 m pod povrchom ostrova. Prítok vody do studne je zo strán aj zo dna, pretože dno nie je zapustené do nepriepustného žulového podložia. Spodná časť studne je vybudovaná zo šiestich liatinových prstencov.

Prvý prstenec je vysoký 1,4 m, hrúbku steny má 2,5 cm a po celom obvode je perforovaný. Samotná šachta studne je z tehlového muriva.

Do studne sa vchádza vodotesným oceľovým poklopom, ktorý je vybavený vetracím zariadením. Poklop je položený na úrovni 100-ročnej vody v Dunaji, čo je takmer 5 m nad úrovňou okolitého terénu. Nadzemná časť studne je obložená kamenným obkladom v tvare kužeľa. Studňa slúžila na dodávku vody až do polovice šesťdesiatych rokov 20. storočia.

V rámci podujatia Noc múzeí a galérií mali Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta jedinečnú možnosť. Sprístupnený bol aj ostrov Sihoť a Vodárenské múzeum v Bratislave. Nechýbalo ani otvorenie výstavy: Čerpacia stanica odpadových vôd v Zimnom prístave a výstavba kanalizácie v Bratislave.

„Na ostrove Sihoť je možné vidieť unikátny historický zdroj pitnej vody z roku 1886, elektrickú čerpaciu stanicu či prejsť sa tunelom pod Karloveským ramenom. Vo Vodárenskom múzeu bude okrem expozície bratislavského vodárenstva sprístupnená aj výstava,“ priblížil hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Zdroj: vodarenskemuze­um.sk, TASR

Sihoť počas akcie Noci múzeí a galérií 2019
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM