Ako ďalej so systémom pohotovostí? BSK vyzýva ministerstvo zdravotníctva na urýchlený dialóg

Výzva sa okrem iného týka aj okamžitého zverejnenia kompletných rozpisov, kde a kým majú byť pohotovosti zabezpečené.

Ilustračný obrázok k článku Ako ďalej so systémom pohotovostí? BSK vyzýva ministerstvo zdravotníctva na urýchlený dialóg
Zdroj: TASR

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v súvislosti so zmenou zákona o ambulantnej pohotovostnej službe (APS), ktorá má vstúpiť do platnosti 1. júla, vyzýva Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na urýchlený dialóg alebo na zachovanie súčasného stavu fungovania zdravotnej pohotovostnej služby na Slovensku. Výzva sa zároveň týka okamžitého zverejnenia kompletných rozpisov, kde a kým majú byť pohotovosti zabezpečené a tiež na včasné informovanie samotných lekárov a obyvateľov Bratislavského kra­ja.

Zlyhal systém

„Ministerstvo nás ubezpečilo, že veci budú fungovať. Ale jedna vec je deklarácia a druhá je, že máme deväť dní pred začiatkom termínu, ako majú pohotovosti fungovať nanovo a dodnes nemáme rozpisy a ani nevieme, komu máme robiť rozpisy. Nevieme, ktorý konkrétny lekár bude v ktorý konkrétny deň a na ktorom mieste povinný poskytovať tieto služby,“ uviedol vo štvrtok na tlačovej besede predseda BSK Juraj Droba. Napriek ubezpečeniam z rezortu zdravotníctva vidí kraj v celej situácii „diery a problémy“.

Predstavitelia kraja pritom z danej situácie nevinia samotnú ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smer-SD), ale poukazujú na zlyhanie celého procesu a systému na ministerstve. „Pretože zákon platí od 1. novembra a prvé výberové konanie bolo vyhlásené až 1. februára. Tri mesiace boli stratené a ministerstvo zdravotníctva už nevie zachrániť druhým kolom nepokryté miesta,“ skonštatovala Jana Ježíková, riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu BSK.

Súčasná situácia by podľa nej nenastala, keby ministerstvo dodržiavalo zákonné termíny, keby boli podmienky prvého kola nastavené inak a keby s neúspešnými kandidátmi, ktorí boli v prvom kole vyradení len pre administratívne pochybenia, začali kompetentní rokovať včaššie. Predišlo by sa tak aktuálnej obave, že zdravotná starostlivosť nebude zabezpečená na všetkých miestach.

Dostupná zdravotná starostlivosť

Ministerstvo na margo situácie konštatuje, že predmetnú zmenu pravidelne komunikovalo s vyššími územnými celkami vrátane BSK. Najbližšie stretnutie rezortu s predstaviteľmi krajov je naplánované na piatok (22.6.). „Budú prerokované všetky potrebné detaily tak, aby boli kraje dostatočne a včas informované,“ uviedla hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Okrem toho najneskôr do konca tohto mesiaca, teda len čo si organizátori prevezmú poverenia, pripraví rezort zdravotníctva pre občanov mapu bodov APS. Tá bude zverejnená na webe ministerstva a poskytnutá bude taktiež jednotlivým krajom. „Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je zachovaná,“ opätovne zdôraznila Eliášová.

Počas dňa môže rodič s dieťaťom v prípade zdravotného problému navštíviť pediatrické ambulancie. Mimo ordinačných hodín na vyšetrenie dieťaťa v ambulantnej pohotovostnej službe budú zdravotníci v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave tak, ako to bolo doteraz. V prípade akútnej zmeny zdravotného stavu je k dispozícii posádka ambulancie záchrannej zdravotnej služby. „Takisto prevádzkovateľ pevného bodu môže zriadiť aj doplnkový bod. Je tu aj možnosť návštevnej služby, keď lekár by prišiel priamo za pacientom,“ dodala Eliášová.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM