Šport

Kráľovská hra v troch miestnostiach? Farský šachový turnaj s medzinárodnou účasťou

Počas februárovej soboty sa konal v Centre rodiny na Bazovského 3. ročníka Farského turnaja.

Ilustračný obrázok k článku Kráľovská hra v troch miestnostiach? Farský šachový turnaj s medzinárodnou účasťou
Zdroj: Dnes24.sk

Rímskokatolícka farnosť Dúbravka v spolupráci so šachovým klubom Dúbravan zorganizovali 3. februára v poradí už 3. ročník Dúbravského Farského šachového turnaja, ktorý sa konal pod záštitou pán farára Mgr. Miroslava Bederku. Na turnaj sa prihlásilo rekordných 78 hráčov okrem dúbravskej farnosti aj z Trenčína, Banskej Bystrice, Dubnice nad Váhom a Košíc, či dokonca zo zahraničia, konkrétne z Poľska, zo Srbska a z Ukrajiny.

Podľa propozícii turnaja sme počítali v Centre rodiny s maximálnou kapacitou 44 účastníkov. Keďže sme chceli vyhovieť čo najväčšiemu počtu účastníkov, tak sa nám podarilo rozšíriť kapacitu až na takmer 80. Chceli by sme poďakovať starostovi Dúbravky Martinovi Zaťovičovi za podporu, takže sme si mohli zapožičať stoly a stoličky z inej budovy. Ďakujeme aj šachovému klubu Tatran Dúbravka, ktorý nám poskytol šachový materiál, aby sme mohli začať turnaj.

Tri miestnosti a švajčiarsky systém

Ráno od 8:00 začali postupne prichádzať prihlásení účastníci na prezentáciu. Napokon nás hralo o niečo menej – zaregistrovalo sa 68 hráčov. Tento rok sme ešte pred oficiálnym otvorením turnaja založili novú tradíciu – fotenie. Skúsený fotograf a farník Jozef Zvardoň, ktorému sa týmto tiež chceme poďakovať, sa postaral o profesionálne snímky. Turnaj sme otvorili za účasti starostu Martina Zaťoviča, a farára Miroslava Bederku s ktorým sme sa spoločne na úvod pomodlili Otčenáš a Sláva Otcu.

Potom sa začalo súťažiť. Na účastníkoch bolo vidno radosť a zanietenie pre túto kráľovskú hru. Hralo sa v troch miestnostiach. Hralo sa švajčiarskym systémom s časom 10 minút pre každého hráča.

Aby sme vyšli v ústrety všetkým účastníkom, deťom, skôr narodeným, dámam, priateľom šachu, ktorí hrajú len tak doma pre radosť, vymysleli sme kategórie šité na mieru každého účastníka. Konkrétne sa súťažilo v hlavnej kategórii, v ktorej medzi sebou zápolili všetci. Nasledovala kategória, priateľ šachu, orientovaná iba na neregistrovaných šachistov, potom kategória pre ženy, v ktorej medzi sebou súťažilo celkovo deväť žien, čo je veľká vzácnosť vzhľadom na skôr mužský charakter tohoto športu, ďalej ostala kategória pre žiakov, ktorá ohraničovala školopovinné deti a napokon kategória seniorov, kde súťažili skúsení “mazáci”.

Víťazi a sladká odmena pre všetkých

Víťazstvo v hlavnej kategórii so ziskom 7,5 bodu z 9 možných obhájil už v mladom veku skúsený hráč, pochádzajúci z Ukrajiny Dmitri Nestorenko, druhé miesto v celkovom poradí získal Ondrej Vadila, ktorý už svojimi úspechmi na seba upozornil aj v minulosti, tretie miesto vybojoval Daniel Chlpek, ktorý je síce ratingovo o niečo slabší ako prvá dvojica víťazov ale v tomto turnaji bojovali všetci traja úplne vyrovnane a na konci získali rovnaký počet bodov 7,5. O konečnom umiestnení preto museli rozhodnúť pomocné kritériá. Všetkým trom k víťazstvu gratulujeme.

V kategórii priateľ šachu obsadil prvé miesto Radomír Lička až zo 45 priečky a v celkovom poradí skončil na vynikajúcom ôsmom mieste so ziskom 6 bodov. Na druhom mieste skončil s rovnakým počtom bodov Peter Pauk, a ako nám prezradil – toto bol jeho prvý turnaj v živote, tretie miesto získala Miriam Weissensteinerová so ziskom 5 bodov.

Ženy aj seniori

Nasledovala kategória pre ženy kde prvé miesto získala skúsená hráčka SK Slovanu p. Zita Beňová so ziskom 5,5 bodu. V celkovo poradí najvyššie umiestnená dáma skončila na peknom 18 mieste. Druhé miesto získala žiačka ukrajinského pôvodu Oleksandra Strelbitska so ziskom 5 bodov. Tretie miesto obsadila Vojtková Linda Bernadeta so ziskom 4,5 bodu. V kategórii žiakov – prvé miesto si vybojoval Šimon Šalgovič s celkovým ziskom 6 bodov, druhé miesto získal Karol Paluška s 5 bodmi a na tretom mieste sa umiestnil Jakub Blaho s rovnaným počtom bodov.

Poslednou kategóriou bola kategória pre seniorov kde o prvé mesto zápasili Ladislav Ochrana a Štefan Ďurovka, obaja skúsení ligový hráči. Ich vzájomní zápas skončil v neprospech Štefana Ďurovku rozdielom len jednej sekundy! Ladislav Ochrana získal 6,5 bodu a v celkovom poradí skončil na úctyhodnom 6 mieste. Štefan Ďurovka zaostal iba o 0,5 bodu s celkovým ziskom 6 bodov. Na treťom mieste sa umiestnil Ivan Paulička s rovnakým bodovým ziskom 6 bodov.

Všetci účastníci si pochutnali na veľkej šachovej torte, ktorú sme si nechali priamo na túto udalosť vyrobiť u skúsenej farníčky Aničky Lapošovej. Žiadny účastník aj keď sa neumiestnil na prvých priečkach, ktoré znamenali diplom, pohár a vecnú cenu, neodišiel bez drobnej odmeny v podobe čokolády, alebo cien od nášho sponzora Západoslovenských elektrární. Ďakujeme za túto dôležitú podporu.

Na záver sa chceme poďakovať všetkým členom prípravného tímu, farníčkam, ktoré sa starali o občerstvenie nás všetkých, pánovi farárovi za darovanie cien a všetkej ostatnej podpory. Tešíme sa už teraz na v poradí 4. ročník, ktorý sa uskutoční na začiatku roku 2017.

Za organizačný tím ŠK Dúbravan Milan Belák, Ladislav Šipeky, Peter Lukáč a Ivan Straka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM