Rôzne

Ako si doma jednoducho vyrobiť vlastný syr

Poľnohospodárske družstvo Javorinka má v Bratislave tri mliečne automaty, z toho jeden na Homolovej v Dúbravke. Vo štvrtok 19. januára prišiel jeho zástupca Ing. František Beladič predstaviť Dúbravčanom výhody nefalšovaného farmárskeho mlieka a výrobkov z neho.

Ilustračný obrázok k článku Ako si doma jednoducho vyrobiť vlastný syr
Zdroj: Dnes24.sk

O prednášku o mlieku, spojenú s praktickou ukážkou výroby domáceho syra a ochutnávkou výrobkov prejavilo záujem asi štyridsať Dúbravčanov všetkých vekových kategórií. Ing. Beladič krátko informoval prítomných o situácii prvovýrobcov a predstavil družstvo, ktoré sa zaoberá najmä chovom dojníc. Uviedol, že aj keď v mliečnych automatoch kúpia Slováci kvalitnejšie mlieko s vyšším obsahom tuku a vitamínov, našinci uprednostňujú skôr lacnejšie mlieko zo supermarketov. A tak mliečne automaty postupne zanikajú. Len v Bratislave za posledné roky zostali zo siedmich len štyri.

V odpovediach na otázky prítomných Ing. Beladič predstavil výhody neupravovaného farmárskeho mlieka a sortiment výrobkov, ktoré si človek môže jednoducho vyrobiť aj v domácich podmienkach. Prakticky predviedol, ako možno z mlieka pomocou syridla vyrobiť syr, ktorý si upravíte podľa vlastnej chutí orechmi, cesnakom, cibuľkou, bylinkami či červenou repou a skonzumujete čerstvý alebo ho necháte zrieť hoci aj niekoľko mesiacov. Prítomní sa dozvedeli, že z piatich litrov čerstvého mlieka možno vyrobiť až jeden kilogram veľmi kvalitného syra, ale veľmi cenná je aj syrovátka. Je nízkotučná a má vysokú nutričnú hodnotu, čo znamená, že vás zasýti, ale jej konzumáciou netlstnete.

Nasledovala praktická ukážka výroby syra, keď sa mlieko zahreje na 38–42 °C, pridá sa potrebné množstvo syridla a o pol hodinku vznikne takzvaná syrenina, ktorú pokrájame (harfujeme) a preložíme do sitka (gázy, plachty). Môžeme pridať štipku soli a dochutiť bylinkami, cibuľou či cesnakom podľa vlastného gusta.

Ozvláštnením a spestrením bola aj ochutnávka domácich výrobkov, niekoľkých druhov syrov, nakladaných syrov či jogurtového nápoja z kozieho mlieka. Podujatie zorganizovalo Poľnohospodárske družstvo Javorinka pri Galante a Mestská časť Bratislava – Dúbravka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM