Rôzne

Kto bol Andrej Bagar?

Dúbravské noviny prinášajú sériu článkov o tom, po kom sú pomenované naše ulice. Téma nás zaujala, tak vám predstavujeme prehľad, ako sa menili názvy ulíc v čase.

Ilustračný obrázok k článku Kto bol Andrej Bagar?
Zdroj: Dnes24.sk

Herec, režisér, pedagóg a organizátor kultúrneho života.

Základnú školu vychodil v Trenčianskych Tepliciach. V rokoch 1914–1918 sa vo Viedni učil za čalúnnika, súčasne študoval na priemyslovej škole dekoračné umenie. V rokoch 1922–23 študoval na dramatickom oddelení Štátneho konzervatória v Prahe. Pracoval vo viacerých profesiách. Od roku 1927 člen činohry SND, neskôr režisér, šéfredaktor Slovenského rozhlasu, od rokoch 1945–51 umelecký riaditeľ SND a profesor VŠMU v Bratislave. Jeho výrazný typ a herecké majstrovstvo upútalo filmových režisérov už za prvej SR.

V Bratislave popri hereckej a režijnej práci založil recitačný krúžok Dynamo. Pričinil sa o založenie vysokej školy divadla, hudby, tanca, v ktorej vychoval veľa talentovaných hercov. Navštevoval divadelné súťaže v Martine, prednášal réžiu, robil rozbory predstavení. Od roku 1929 spolupracoval s rozhlasom a vytvoril v ňom rad veľkých postáv svetového repertoáru. Bol spoluzakladateľom martinského Slovenského komorného divadla.

Za aktívny odpor proti fašizmu v apríli 1939 bol zatknutý a väznený. Počas SNP sa stal zakladateľom a vedúcim frontového divadla. Po druhej svetovej vojne sa stal intendantom divadiel na Slovensku a riaditeľom SND.

Pre jeho mnohostrannú činnosť v kultúre sa od roku1966 udeľuje Cena Andreja Bagara za vynikajúce herecké výkony, v Nitre je po ňom pomenované divadlo a v Dúbravke je inštalovaná jeho socha, ktorá do roku 2004 stála na Hviezdoslavovom námestí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM