Tlačové správy

Bratislavská ZOO sa opäť rozrástla. Zoznámte sa s prvými prírastkami v tomto roku

Mláďatá oryxa arabského a lamy krotkej sú prvými prírastkami bratislavskej ZOO v aktuálnom kalendárnom roku.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská ZOO sa opäť rozrástla. Zoznámte sa s prvými prírastkami v tomto roku
12
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Mláďatá oryxa a lamy sú prvými prírastkami bratislavskej ZOO v tomto roku. Samička oryxa sa narodila v sobotu 2. februára a lama krotká v utorok 5. februára. Informovala o tom Zuzana Chalupová z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava.

Uvidia ich aj návštevníci

„Otec mláďatka oryxa arabského, Thiory, pochádza zo ZOO Thoiry vo Francúzsku, matka Blueberry je zo ZOO Jardin des Plantes Paris. Pôrod prebehol bez komplikácií, Blueberry sa o mláďa veľmi dobre stará,“ priblížila Chalupová. Prvý týždeň bola samica s mláďatkom v maštali, oddelená od stáda, počas druhého týždňa chodili spolu do výbehu na krátky čas, aby si mláďa zvyklo na prostredie a naučilo sa chodiť dnu do maštale na zavolanie chovateľov. „Od tretieho týždňa života sú mláďa spolu s matkou spojení s ostatnými členmi stáda a obaja chodia von na dlhší čas, takže návštevníci ich budú môcť vidieť vo výbehu,“ dodala Chalupová.

Ako ozrejmila, oryx arabský je púštna antilopa, prispôsobená na život v drsných, suchých podmienkach. Oryxy boli vo voľnej prírode začiatkom 70. rokov 20. storočia následkom nadmerného lovu vyhubené. Chovné záchranné programy a postupný návrat jedincov zo ZOO do voľnej prírody stabilizoval divoké populácie.

Pôrod prebehol bez komplikácií

V prípade mláďatka lamy krotkej sa podľa Chalupovej ešte nedá povedať, či ide o samca alebo samičku. „Otcom je náš chovný samec Bogyó a matkou samica Nieves. Pretože je mláďatko celé bielo sfarbené, chovatelia mu dali meno Snowy. Pôrod prebehol bez komplikácií úplne prirodzene a mláďatko je veľmi aktívne,“ opísala.

Lamy, blízke príbuzné tiav, žijú v háremových skupinách (do 20 jedincov) s dominantnou pozíciou samca. Približne pred 6000 rokmi boli lamy v Južnej Amerike zdomácnené. Dodnes sa často chovajú ako domáce zvieratá na mäso, srsť alebo nosenie ťažkého nákladu.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku a Instagrame.

Nové prírastky v ZOO Bratislava 2019
12
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM