Bratislavské NAJ: Prvý panelák v Československu postavili za tri mesiace

Bratislava sa môže pýšiť viacerými unikátmi. Jedným z nich je aj najstarší panelový dom na území bývalého Československa.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Prvý panelák v Československu postavili za tri mesiace
6
Galéria

Mnohým z nás sa pri slove panelák vybaví bratislavské sídlisko Petržalka. A zrejme by ste tipovali, že sa tam nachádza aj vôbec prvý panelový dom na našom území. Ste však na omyle. Najstarší panelák stojí neďaleko centra na Kmeťovom námestí.

Viac ako 60 rokov

Postavili ho už v roku 1955 a ak okolo neho prechádzate, ani vám nepríde, že máte pred očami viac ako 60 rokov starý panelák. Autorom projektu bol architekt Vladimír Karfík, ktorý mal v oblasti už značné skúsenosti z pôsobenia v Baťovej stavebnej kancelárii v Zlíne.

Celá výstavba projektu trvala len tri mesiace. Panelák má šesť podlaží a spolu je v ňom 36 bytov, ktoré dodnes slúžia svojim obyvateľom. Nad obidvoma vchodmi sa nachádzajú reliéfy, ktoré zobrazujú dobu, v ktorej bola stavba postavená.

Inšpirácia pre ďalšiu výstavbu

Panelák je dnes už technickou pamiatkou. Na jeho fasáde nájdete aj pamätnú tabuľku, na ktorej si môžete prečítať všetky podstatné informácie o stavbe, od autorov projektu cez dobu výstavby až po rok odovzdania stavby.

Prvý panelový dom sa stal inšpiráciou pre stavbu mnohých ďalších. Zároveň podnietil aj výstavbu snáď najväčšieho panelového sídliska v strednej Európe – Petržalky a začiatok „nepopulárnych“ panelových sídlisk.

Prvý panelák v Československu
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM