Cudzincov v Bratislave zaujíma nielen slovenský jazyk, ale i kultúra či reálie Slovenska

Niektorí cudzinci sa do letnej školy opätovne vracajú, ako Zoya z Ruska, ktorá očakáva, že prežije tri týždne plné nielen výučby, ale aj zaujímavého sprievodného programu.

Ilustračný obrázok k článku Cudzincov v Bratislave zaujíma nielen slovenský jazyk, ale i kultúra či reálie Slovenska
4
Galéria
Zdroj: TASR

Cudzincov, ktorí v týchto dňoch absolvujú Letnú školu Studia Academica Slovaca (SAS), zaujíma nielen slovenský jazyk, ale aj kultúra a reálie krajiny. V priestoroch Univerzity Komenského (UK) v Bratislave absolvuje letnú školu 160 cudzincov z 35 krajín sveta. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Záujem aj o slovenčinu

Frekventantmi sú predovšetkým zahraniční študenti slovenského či iného slovanského jazyka, prekladatelia, kultúrni pracovníci, tlmočníci, pedagógovia a lektori cudzích jazykov i potomkovia krajanov žijúcich v zahraničí. Cudzincov zaujíma nielen slovenský jazyk, ale i kultúra či reálie Slovenska.

„Veľmi sa zaujímam o štúdium slovenského jazyka a všetkých kultúrnych aspektov spojených so slovenčinou,“ povedal študent Aladdin z Turecka.

Niektorí cudzinci sa do letnej školy opätovne vracajú, ako Zoya z Ruska, ktorá očakáva, že prežije tri týždne plné nielen výučby, ale aj zaujímavého sprievodného programu.

Spoznajú aj tradície

„Už viem, že ma čaká veľa podujatí, ktoré sa spájajú nielen s jazykom a lingvistikou, ktorú mám naozaj rada, ale aj so samotnou kultúrou Slovenska a interkultúrnou komunikáciou, ktorá je dnes veľmi dôležitá. Letná škola je pre mňa unikátnou šancou stráviť čas v peknom meste so zaujímavými ľuďmi,“ povedala Zoya.

Vzdelávanie spestria koncerty folklórnej a populárnej hudby, večer ľudovej kultúry spojený s nácvikom ľudových piesní, tancov a ochutnávkou tradičných slovenských jedál či tvorivé dielne. Cudzinci zažijú aj návštevu Radošinského naivného divadla, vystúpenie SĽUK-u či exkurzie v regiónoch Slovenska.

Účastníci absolvujú počas letnej školy 90 až 120 hodín slovenského jazyka. Ako pre TASR uviedla riaditeľka SAS Jana Pekarovičová, jazykové kurzy sú dostupné pre začiatočníkov aj pre pokročilých.

Účastníci sú rozdelení podľa zamerania na jazykovedu, lingvistiku, literárno-vednú interpretáciu a prekladateľstvo. Letná škola SAS potrvá do 24. augusta.

Foto: TASR

Letná škola SAS v Bratislave 2018
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM