Samospráva

Nové expozície v Dúbravskom múzeu

Dúbravské múzeum od marca privíta svojich návštevníkov s piatimi celkom novými expozíciami.

Ilustračný obrázok k článku Nové expozície v Dúbravskom múzeu
Zdroj: Dnes24.sk

Nová koncepcia múzea stavia na tematických expozíciách, ktoré sa po istom čase budú meniť. Zamerané sú najmä na školskú mládež so zreteľom na interaktivitu. Návštevník sa teda bude môcť dotknúť minerálov, poťažkať v ruke mamutiu sánku či vyskúšať oberučný nôž pri strúhaní šindľa.

Prvú expozíciu tvorí kompletná zbierka skamenelín od prvohôr až po štvrtohory, ktorá dokumentuje najstaršie dejiny Dúbravky od morských fosílií (trilobity, lodenky, numulity, žraločie zuby a pod.), po štvrtohorné skameneliny (mamutie, žraločie zuby, fosílie častí pratuleňov, jaskynných medveďov a pod.).

Logickým pokračovaním najstarších dejín sú dejiny človeka ilustrované vývojom sekier od kamenných, medených až po železné – pracovné i bojové. Väčšina nálezov pochádza z okolia Dúbravky a svojou komplexnosťou je originálnym príspevkom k poznávaniu ľudských dejín aj dejín osídlenia Dúbravky a jej okolia.

Ďalšia miestnosť bude venovaná Lamačskej bitke. V súčasnosti sa na expozícii pracuje, ale v krátkom čase sa návštevníci budú môcť zoznámiť s krátkymi dejinami poslednej bitky prusko-rakúskej vojny, ktorá sa odohrala v chotároch Lamača a Dúbravky. Dobové uniformy rôznych druhov vojsk jednotlivých armád, postroje, granáty a zbrane priblížia tento konflikt, pri ktorom 22. júla 1866, v konečnej fáze vojny, keď už platilo prímerie, padol aj kapitán Hoffmann z brigády Mondel. Jeho pomník stojí na Agátovej ulici. Expozícia je pred dokončením, ale bude sa priebežne dopĺňať.

Na prízemí sa nachádza výstava starých fotografií z Dúbravky s presnými popismi, doplnená predmetmi dennej potreby, ktoré približujú každodenný i sviatočný život Starodúbravčanov.

V suteréne múzea je zariadená malá vínna pivnica a expozícia pracovného náradia. Doplnená bude liatymi železnými krížmi z dúbravského cintorína a krížmi z dúbravských domácností.

V súčasnosti sa skenujú zachované dokumenty z minulého storočia a pripravuje sa digitalizácia kroniky a zápisníc zasadnutí prísažných z rokov 1922–37. Múzeum môžete navštíviť v pondelok a vo štvrtok od 13.00 do 16.00, prípadne po dohovore aj v inom termíne. Volajte 0918 422 806.

Múzeum
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM