Samospráva

Dúbravka prijala do materských škôl všetky trojročné dúbravské deti

Trvalý pobyt, vek a súrodenec v materskej škole. Také sú kritéria mestskej časti Bratislava Dúbravka pri prijímaní detí do materských škôl. Dobrou správou je, že na budúci školský rok sa podarilo prijať všetky dúbravské deti, ktoré do septembra 2019 dovŕšia tri roky veku.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravka prijala do materských škôl všetky trojročné dúbravské deti
Zdroj: TASR

Do materských škôl v Dúbravke sa prihlásilo na školský rok 2019/2020 dokopy 434 detí. Celkovo mestská časť prijala 239 detí, neprijatých bolo 195 detí.

Z toho však 80 detí dovŕši tri roky veku až po januári 2020, 68 detí bude mať tri roky medzi septembrom a decembrom 2019. „Neprijatých detí bude nakoniec menej, niektoré prijaté deti nenastúpia, preto budeme postupne prijímať do materských škôl detí podľa veku,“ vysvetľuje Marta Jurkovičová, vedúca Oddelenia školstva, vzdelávania a športu.

Prednostne musia materské školy podľa zákona prijímať päťročné deti a deti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou. Dúbravka je zriaďovateľom dvanástich materských škôl, celková kapacita materských škôl v mestskej časti vo všetkých triedach je 1088.

S cieľom zrýchliť a zefektívniť postupy mestská časť Bratislava-Dúbravka zapisovala aj tento rok deti do materských škôl elektronicky. Pokračuje v tomu už tretí rok a tretí rok úspešne. Elektronický zápis detí do materských škôl v školskom roku 2019/2020 prebiehal od 1. apríla 2019 na webe mestskej časti www.dubravka.sk v sekcii potrebujem vybaviť – prijatie dieťaťa do materskej školy. S kritériami prijatia detí do materských škôl začala mestská časť už pred tromi rokmi. Prioritou bolo zobrať všetky trojročné deti s trvalým pobytom v Dúbravke. Dobrou správou je, že aj vďaka otvoreniu dvoch nových materských škôl v posledných troch rokoch v Dúbravke sa podarilo prijať všetky dúbravské deti, ktoré do septembra dovŕšia tri roky veku.

Do materskej školy patrí dieťa, ktoré je zmyslovo, telesne a duševne zdravé, nevyžaduje špecifickú zdravotnú a výchovno-vzdelávaciu starostlivosť a malo by mať samoobslužné návyky. Dieťa teda musí byť bez plienky a cumlíka. Musí vedieť ísť na toaletu, obliecť sa, umyť ruky a jesť s lyžicou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM