Mestským včielkam sa podarilo vyrobiť viac medu ako pred rokom

Les bol vždy jedným z najvhodnejších prostredí pre chov včiel, a to najmä pre bohaté zdroje peľu, nektáru a medovice. Tento rok sa včielkam darilo.

Ilustračný obrázok k článku Mestským včielkam sa podarilo vyrobiť viac medu ako pred rokom
7
Galéria
Zdroj: TASR

Mestské lesy v Bratislave (MLB) sa včelárstvu venujú od roku 2015. V súčasnosti sa starajú o dve včelnice, a to v záhrade horárne v Krasňanoch a na Kačíne, kde dali MLB nedávno do prevádzky aj Apidomček, vhodný na relaxáciu a apiterapiu. Postupne tu tiež budujú včeliu záhradu.

Med z mestských lesov

Mestským včielkam sa tento rok darilo o čosi viac ako minulý. Postarali sa o to, že vynikajúci kvetový med priamo z včelnice môžete nielen ochutnať, ale si ho aj zakúpiť. „Tento rok, čo sa týka medu, sa nám darilo o niečo lepšie ako minulý rok. Preto môžeme ponúknuť obyvateľom Bratislavy, ktorí nemajú možnosť kúpiť si med od svojho včelára, vynikajúci kvetový med z nášho lesa a lúk,“ pochválili sa MLB.

Včelí med z jarných kvetov je vysoko cenený v prírodnom lekárstve. Med napomáha zdravému spánku, podporuje činnosť srdca a výborne pôsobí aj pri ochoreniach pečene. Má antibakteriálne účinky, pomáha pri zápalových ochoreniach horných dýchacích ciest, posilňuje imunitný systém. Med lieči vredové ochorenia a prináša úľavu pri bolestiach kĺbov. Jeho účinky boli preukázané aj v prípade zlepšenia psychickej kondície.

„Produkciu medu vnímame len ako vedľajší produkt našej činnosti, naše včelnice slúžia predovšetkým k ekologickej výchove, k zvyšovaniu povedomia obyvateľov Bratislavy o nezastupiteľnej úlohe hmyzu v krajine a ku zlepšovaniu životného prostredia Bratislavy prostredníctvom kvalitného opeľovania vegetácie a zachovania jej druhovej rozmanitosti,“ uvádzajú MLB.

Med sa dá kúpiť počas pracovných dní v budove Mestských lesov v Bratislave, Cesta mládeže 4, cez víkend len ak bude pred dverami umiestnená tabuľa informujúca o predaji medu. Za 1 kg medu zaplatíte 8 eur.

Mestské včely na Kačíne
7
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM