Samospráva

Náhradné byty majú zahustiť Dúbravku. Obyvatelia by uprednostnili vytvorenie oddychovej zóny

Magistrát chce stavať v dvoch lokalitách v Dúbravke. Ubudne plocha na parkovanie, zahustí sa doprava, sídlisko a vyrastie deväťpodlažný dom bez podzemných garáží - takto to vidia obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Náhradné byty majú zahustiť Dúbravku. Obyvatelia by uprednostnili vytvorenie oddychovej zóny
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto musí podľa zákona poskytnúť nájomcom v reštituovaných domoch náhradné bývanie. Aktuálne má 580 žiadostí, ktoré spĺňajú podmienky. Až dva projekty takýchto bytov chce stavať v Dúbravke.

Ubudne plocha na parkovanie, zahustí sa doprava, sídlisko a vyrastie deväťpodlažný dom bez podzemných garáží. Tak vidia projekt výstavby takzvaných náhradných bytov v lokalite ulice Pri kríži obyvatelia z okolia.

Obrátili sme sa preto na magistrát a pýtali sa aj dúbravského stavebného úradu, ako bude dom s náhradnými bytmi vyzerať a prečo nebude mať podzemné parkovanie.

Čítajte aj: Proti výstavbe náhradných bytov v Ružinove spustili petíciu

Magistrát: Parkovisko je nelegálne

Hlavné mesto plánuje v Dúbravke stavať náhradné nájomné byty pre ľudí z reštituovaných domov na dvoch miestach – v lokalite Pri kríži a na ulici Na vrátkach. Oba projekty sú v procese obstarávanie výstavby, hovorí Katarína Kohútiková z Oddelenia marketingu a komunikácie magistrátu.

„Prvá lokalita je Pri kríži, v rámci ktorej by výstavba mala obsiahnuť 68 náhradných nájomných bytov. Druhá lokalita je Na vrátkach, tu výstavba pokryje 116 náhradných nájomných bytov,“ približuje Kohútiková. „Verejné obstarávanie zatiaľ nebolo ukončené ani na jednu lokalitu.“

Vysoké dvanásťposchodové paneláky na ulici Pri kríži spred viac než tridsiatich rokov postavili takmer bez možnosti parkovania, autá tak parkujú na vegatačných tvárniciach za novostavbou na ulici Kristy Bendovej. Výstavbou náhradných bytov však táto plocha zanikne.

Pozemok patrí magistrátu a ten tvrdí, že ide nelegálne parkovisko. „Parkovanie nikdy nebolo povolené,“ hovorí Kohútiková. „Nakoľko je tento pozemok vo vlastníctve hlavného mesta a mesto potrebuje zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre žiadateľov, čo vyplýva aj zo zákona o poskytovaní dotácií na obstaranie náhradných nájomných bytov, mesto určilo tento pozemok ako jeden z možných na potrebnú výstavbu.“

Kohútiková dodáva, že mesto vzhľadom na výšku dotácie môže stavať len na vlastných pozemkoch. Do konca tohto roka potrebuje zabezpečiť náhradné byty pre asi 580 žiadateľov, inak bude musieť preplácať žiadateľom rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným, čo predstavuje sumu asi štyri milióny eur ročne. Mesto musí teda začať s výstavbou čo najskôr. Presné termíny spustenia projektov v Dúbravke zatiaľ nepozná, Kohútiková predpokladá ešte tento rok.

Garáže nebudú

Obyvateľom z okolia výstavby na ulici Pri kríži prekáža najmä zhoršenie situácie s parkovaním. Dom totiž nevyrastie len na časti pozemku, kde sa dnes parkuje, navyše nebude mať ani podzemné garáže. Na povrchu magistrát plánuje 98 parkovacích miest, pričom 85 z toho má byť pre obyvateľov náhradných bytov, pre súčasných tak ostane trinásť.

„Garáže nie sú zahrnuté do projektu výstavby, nakoľko by v rámci finančnej dotácie neboli preplatené,“ vysvetľuje Katarína Kohútiková, prečo budú autá parkovať na povrchu. „Parkovacie miesta však sú súčasťou výstavby a budú žiadateľom náhradného nájomného bývania poskytnuté tak, ako to vyplýva zo zákona.“

Gabriel Baláž, riaditeľ sekcie správy komunikácie, životného prostredia a stavebných činností magistrátu dodal, že ide o pozemok, ktorý je určený na výstavbu náhradných nájomných bytov. „Už aj v minulosti sa tu plánovala výstavba nájomných bytov, v plánovanej výstavbe však sú zahrnuté aj parkovacie miesta, to znamená, že parkovisko bude vybudované a budú ho môcť využívať aj okolití obyvatelia.“

Mestská časť sa snaží rokovať o vytvorení ďalších parkovacích miest aj pre súčasných obyvateľov.

Pri hĺbení garáží by sa navyše odkryla stará skládka v lokalite, ktorá napríklad pri výstavbe bytového domu Karpatia zamorila v teplejšom období okolie zápachom.

Odvolanie

Dúbravčania z okolia plánovanej výstavby sa odvolali proti takzvanej zmene stavby pred dokončením, s ktorou prišiel magistrát, keď vypustil z projektu plánované garáže. Náš stavebný úrad to postúpil na odvolací orgán. Okresný úrad, odbor výstavby a bytovej politiky, teda posúdi, či je projekt v súlade so zákonom alebo nie.

Dobrou správou v súvislosti s výstavbou náhradných bytov je úprava verejného priestoru v okolí výstavby. Pri nových bytoch na ulici Pri kríži má tak vzniknúť detské ihrisko, pribudne aj upravená zeleň, aspoň to tvrdí magistrát vo svojich plánoch.

Proti výstavbe nájomných bytov sú aj obyvatelia z dolnej časti Dúbravky, z okolia plánovaného projektu Na Vrátkach. Upozorňujú, že výstavbou zanikne zelená plocha, z ktorej by mohla vzniknúť oddychová zóna pre obyvateľov. „Chýba tu oddychová zóna a predmetný pozemok má na to výborné predpoklady,“ apelujú Dúbravčania. Vyzývajú magistrát aj mestskú časť, aby sa o plánovanom projekte ešte diskutovalo a hľadalo riešenie.

Parkovacie plány

V súvislosti s parkovaním chystá Mestská časť Bratislava Dúbravka zmeny. Vlani robil úrad poriadok a pasportizáciu vyhradených parkovacích miest, tento rok začalo vedenie mestskej časti spolu s odbornými pracovníkmi úradu spisovať a prezerať plochy v teréne, kde by mohli vzniknúť nové parkovacie miesta. Ďalšie by mohli pribudnúť aj pri zmene organizácie a vyznačení parkovacích miest.

Vicestarosta Ľuboš Krajčír, ktorý sa venuje téme parkovania v Dúbravke, hovorí, že v každom obvode mestskej časti by mali pribudnúť parkovacie možnosti.

Okrem parkovania v teréne mestská časť mapovala aj jazdenie áut po chodníku, parkovanie i jazdu cez trávnik. Autá by totiž nemali ničiť zeleň a chodník by mali patriť chodcom, tak ako je to prirodzené napríklad u rakúskych susedov.

Čítajte aj: Originálny nápad Ružinovčanov pre neporiadnych fajčiarov

Zdroj:Dúbravské noviny

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM