Tlačové správy Tlačové správy

Náhradné byty vyvolali kritiku, vznikla pracovná skupina

Dúbravka zorganizovala verejnú debatu o náhradných bytoch pre ľudí z reštituovaných domov.

Ilustračný obrázok k článku Náhradné byty vyvolali kritiku, vznikla pracovná skupina
Zdroj: Dnes24.sk

V podstate sú všetci proti a nikto ich nechce. Náhradné byty pre ľudí z reštituovaných domov, prevažne Staromešťanov, v Dúbravke. Nechcú ich Dúbravčania, lebo im nové bytovky zaberú miesto na parkovanie, zahustia lokalitu, okrešú zeleň, nechcú ich ani obyvatelia z reštituovaných domov, lebo to nepovažujú za riešenie ich problému, nechce ich ani vedenie Dúbravky, ktoré tak čelí kritike, a musí sa postarať napríklad o náhradné parkovanie, no a nechce ich ani samotný magistrát, ktorý ide náhradné byty stavať.

To ukázala verejná debata pod názvom Na slovíčko so starostom o náhradných bytoch, ktorú vo štvrtok 12. mája zorganizovalo vedenie Mestskej časti Bratislava-Dúbravka.

Napriek tomu sa náhradné byty v Dúbravke stavať budú. Zákon totiž hovorí, že mesto musí do konca roku 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov, ktorým na to vyplýva zo zákona nárok, inak bude musieť preplácať žiadateľom rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným, čo predstavuje sumu asi štyri milióny eur ročne. Mesto musí teda začať s výstavbou čo najskôr, termín totiž už teraz nestíha.

Dva projekty v Dúbravke

Dva projekty bytových náhrad pre ľudí z reštituovaných domov sú plánované v Dúbravke, na ulici Na Vrátkach, kde má pribudnúť až do 116 bytov a v lokalite Pri kríži, kde sa má stavať 68 bytov. Ide o pozemky hlavného mesta, obe určené na bytovú zástavbu či občiansku vybavenosť.

Pozvanie na verejnú debatu prijali zástupcovia hlavného mesta Gabriel Baláž, riaditeľ sekcie komunikácii, životného prostredia a stavebných činností a Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácie a marketing. Prišiel aj Vladimír Gašperák, riaditeľ Generálneho investor Bratislava.

Pracovná skupina

Okrem otázok, podnetov si museli vypočuť aj kritiku, sem-tam aj nepríjemné slovné útoky, narážky. Niekoľkohodinová búrlivá debata však skončila zmierlivo a snahou o kompromis. Vzniknúť má pracovná skupina z aktívnych obyvateľov Dúbravky z okolia ulice Pri kríži, vedenia mestskej časti a samosprávy, ktorá bude rokovať s magistrátom o zmene navrhovaného projektu a úprave okolia. Obyvateľom najviac prekáža, že nový dom vyrastie na parkovisku, čím zaberie parkovacie miesta obyvateľov a navyše ho mesto postaví bez podzemných garáži. Proti tomu sa odvolali obyvatelia z okolia, stavebný úrad v Dúbravke odvolanie postúpil na Okresný úrad, odbor výstavby a bytovej politiky, ktorý posúdi, či je projekt v súlade so zákonom.

„Garáže nie sú zahrnuté do projektu výstavby, nakoľko by v rámci finančnej dotácie neboli preplatené,“ argumentovala Katarína Kohútiková z magistrátu. Magistrát v terajšom pláne počíta s 98 miestami na parkovanie, pričom 85 z toho má byť pre obyvateľov náhradných bytov.

„S magistrátom sme už o viacerých návrhoch na úpravu rokovali,“ povedal starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Ešte pred verejnou debatou starosta s magistrátom prerokoval, že parkovanie malo byť riešené na zelených tvárniciach, upraví sa zeleň a pribudnú aj parkovacie miesta. Vypustiť by sa malo aj plánované detské ihrisko pri parkovisku a pred zariadením seniorov, namiesto toho by mal magistrát obnoviť súčasné ihrisko ktoré roky chátra a je vzdialené len pár metrov. Ďalšie úpravy projektu majú byť vecou ďalších sedení.

O výstavbe na ulici Na Vrátkach, kde sa ešte neskončilo výberové konanie na dodávateľa, nie je teda tak „horúca“, sa bude debatovať s obyvateľmi samostatne na ďalšom stretnutí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM