Eliška Šándorová Rôzne

Odmena za vysvedčenie: Čo je účinnejšie ako peniaze a bitka?

Byť žiakom je povolanie na plný úväzok a dlhé roky. Kým dospelí vidia výsledky svojej práce na výplatnej páske, pre žiakov je zrkadlom ich výkonu vysvedčenie. Často však odráža samotných rodičov. Za dverami domácností nechýbajú fyzické tresty!

Ilustračný obrázok k článku Odmena za vysvedčenie: Čo je účinnejšie ako peniaze a bitka?
Zdroj: TASR

Radosť a pochvala alebo hnev a výčitky za známky na vysvedčení? V oboch prípadoch zanechajú slová dospelých v deťoch spomienku. Psychológovia sa zhodujú, že obviňovanie detí či, nedajbože, fyzické tresty nie sú na mieste!

Tak ako dospelí sú v zamestnaní vo výkonoch odlišní, rovnako to funguje aj v školských laviciach. Jeden žiak je výborný v jazykoch a zaostáva v prírodovedných predmetoch, iný je bifľoš v každom smere. Preto očakávať hodnotenie „výborný“ od svojho dieťaťa zhora nadol, je nereálne.

Strach zo známok

Linka detskej dôvery (LDD) má so strachom zo zlých známok, ktoré zasahujú do psychiky detí, bohaté skúsenosti. Počet volaní na linku mierne narastá práve v tomto období. Ako „prežiť“ záver školského roka, radí aj deťom.

„Najčastejšia otázka sa týka toho, ako povedať doma, že vysvedčenie bude horšie, ako rodičia očakávajú a vyhnúť sa trestu. Nemusí to byť pritom práve telesný trest. Často je to neadekvátny hnev, výčitky, zákazy, nutnosť učiť sa aj cez prázdniny," hovorí vedúca LDD Dana Lovašová.

Čítajte aj: Ťaháky v mobile sú minulosť. Študenti si na písomkách pomáhajú aj nechtami

Problémy pracovníci LDD nikdy nezľahčujú a vždy sa snažia nájsť s dieťaťom riešenie. Vyhýbajú sa priamym radám typu „urob to alebo hento", pretože každé dieťa má iné možnosti ako problém riešiť, iné okolnosti, ktoré ho ovplyvňujú.

Psychický teror?!

Sú však aj deti, ktoré vedia, že doma budú reakcie horšie ako krik. „Mávame prípady, keď je dieťa veľmi emocionálne rozrušené, alebo sa rozhodlo nevrátiť sa s vysvedčením domov. Niekedy môže uvažovať aj o tom, že si niečo urobí. Prvým krokom je dieťa upokojiť a potom zisťovať, čo sa stalo a aké má možnosti riešenia. Deti nám občas zavolajú aj potom, ako to dopadlo," približuje realitu Lovašová.

Čítajte aj: Smutný prípad v Martine: Školáčky sa údajne pokúsili o hromadnú samovraždu

Pracovníci na LDD majú rôzne skúsenosti s deťmi. Volalo napríklad 14-ročné dievča. Predtým mala čisté jednotky, teraz bude mať dve trojky. Neučí sa, chodí von s partiou, kde sa pije, a keď chce zapadnúť, tak pije aj ona.

V inom prípade volal 13-ročný chlapec, že mu hrozí štvorka z matematiky. V ďalšom sa posťažoval siedmak, ktorý prepadá z troch predmetov a bojí sa to povedať mame. Má strach, že ho zbije, lebo to už raz urobila. Zbila ho palicou.

Na mieste je teda otázka, či „odbornú“ pomoc by nemali namiesto detí hľadať rodičia. Vysvedčenie nie je len hodnotením dieťaťa, ale aj prístupu a záujmu rodičov o jeho výsledky počas celého roka. Bitkou a trestom sa vysvedčenie nezmení. Láskou, pomocou a podporou áno!

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM