Kultúra

Orchester zahrá uprostred sídliska

Koncert už v stredu 19. júla o 17tej je súčasťou kultúrneho leta v Dúbravke.

Ilustračný obrázok k článku Orchester zahrá uprostred sídliska
Zdroj: Webnoviny.sk

Veľkolepý koncert pod holým nebom, orchester, známe skladby, bezchybné tóny. Členovia orchestra Ministerstva vnútra Slovenskej republiky zaplnia amfiteáter na Valachovej ulici. Koncert už v stredu 19. júla o 17tej je súčasťou kultúrneho leta v Dúbravke.

Hudba Ministerstva vnútra SR plní v rámci rezortu úlohu protokolárneho a reprezentačného telesa. Účinkuje na všetkých oficiálnych akciách, ktoré organizuje rezort, verejné a vládne inštitúcie. Okrem služobného repertoáru a štandardnej literatúry pre dychový orchester tvoria podstatu ich koncertného repertoáru nové, moderné aranžmány diel starých majstrov, muzikálových a filmových melódií, skladieb swingového, bigbandového, ale aj rockového charakteru.

Vystúpenie orchestra pod holým nebom tak bude podobne ako ich repertoár určite pestré a živé.

„Sú to takí slovenskí Alexandrovci, ich vystúpenie medzi panelákmi bude mať jedinečnú atmosféru,“ pozýva Martin Zaťovič, starosta Dúbravky. „Vstup je voľný, všetci sú vítaní.“

Korene orchestra siahajú až do čias prvej Československej republiky, kedy na území Slovenska pôsobila amatérska dychovka finančnej stráže. Na jej tradícii boli postavené základy neskoršej Hudby Ministerstva vnútra SR. Oficiálny vznik orchestra sa datuje do roku 1948. Počas 65 rokov existencie sa vypracovali do podoby vyspelého orchestra, ktorý neoddeliteľne patrí k slovenskej hudobnej scéne. O stúpajúcej popularite v posledných rokoch svedčí aj spolupráca s významnými osobnosťami slovenskej i českej hudobnej scény.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM