Pri ceste za hranice potrebuje svoj pas aj zviera: Vydáva ho veterinár

Pri cestovaní do zahraničia musí mať pes, mačka alebo fretka pas spoločenského zvieraťa, ktorý jeho majiteľovi vydá jeden z poverených veterinárnych lekárov. Na svojej stránke o tom informuje Komora veterinárnych lekárov SR (KVLSR).

Ilustračný obrázok k článku Pri ceste za hranice potrebuje svoj pas aj zviera: Vydáva ho veterinár
5
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Pre vydanie pasu musí byť zviera označené mikročipom. Mikročip musí podľa veterinárov spĺňať jednotnú európsku technickú normu, teda musí obsahovať 15-miestny číselný kód. V prípade, že je zviera označené iným druhom mikročipu, je vlastník pri kontrole povinný predložiť čítacie zariadenie, ktorým sa dáta dajú odčítať.

Poverený veterinár tiež musí zadať údaje z pasu do Centrálneho registra spoločenských zvierat (CRSZ), čo si môže majiteľ overiť na stránke registra.

Okrem pasu musí mať zviera, ktoré chce cestovať do niektorého z členských štátov EÚ, aj platné očkovanie proti besnote. Výnimku z tejto povinnosti majú v niektorých členských štátoch zvieratá mladšie ako tri mesiace, ak sú sprevádzané pasom a ešte neprišli do kontaktu s divými zvieratami, ktoré mohli byť vystavené infekcii. Výnimka tiež platí, ak sú takéto zvieratá sprevádzané svojimi matkami, na ktorých sú závislé.

Niektoré letecké a iné dopravné spoločnosti tiež môžu vyžadovať aj potvrdenie veterinárneho lekára o dobrej zdravotnej spôsobilosti zvieraťa na cestovanie a prepravu. Pri cestovaní do Veľkej Británie, Írska, Malty alebo Fínska je zas potrebné, aby boli zvieratá ošetrené proti Echinokokom minimálne 24 a maximálne 120 hodín pred vstupom na územie jednej z týchto krajín.

Foto: ilustračné

Psičkári a psy
5
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM